måndag 16 september 2024

Är det Kickis fel? Sofia Sköld. Hanna Ingvarsson. (6-9 år)

 

Är det Kickis fel? 

Sofia Sköld. 

Hanna Ingvarsson. 

(6-9 år) 

Mamma ska flytta till ett nytt hus. Kicki ska också bo där och bara träffa pappa varannan helg. Mamma och pappas kärlek har tagit slut, säger de. Mjölk kan ta slut, och godis, det vet Kicki. Men att kärlek kan ta slut känns konstigt.

Tänk om de har lagt all kärlek någon annanstans? Tänk om all kärlek gått åt till Kicki, och därför inte räckte till mamma och pappa? Kicki måste göra något!

Då kommer hon på en plan ...

Är det Kickis fel? är en berättelse om skilsmässa, skuld och om hur man kan prata om kärlek i en familj där den plötsligt tagit slut.

Författare: Sofia Sköld. 
Illustratör: Hanna Ingvarsson. 
Personliga och sociala frågor barn och ungdom: skilsmässor

Är det Kickis fel?  Sofia Sköld. Hanna Ingvarsson. (6-9 år) 

Nej, det är inte Kickis fel att föräldrarna ska flytta isär.  Nej, det är inte barnet själv som ska hantera sitt trauma och sin sorg. Det är föräldrarna tillsammans, ja. Här har Sofia Sköld och Hanna Ingvarsson - text och illustrationer - gjort en fin bok tillsammans som berättar om hur det kan kännas när föräldrarna vill och behöver flytta isär. Den berättar om sorg, skrik och ilska som bor i Kickis kropp, men att det inte är hennes fel. Den berättar hur det kan gå till och att det ändå kan bli bra med mer prat tillsammans. 

Längst bak i boken finns ett frågepaket för fortsatt prat. Ja, som alltid är det prat - tillsammans - som hjälper. Det gäller bara att ta sig tid, eller hur? Om nu det är bara

Det blir bra till slut.

A..


#ÄrdetKickisfel #SofiaSköld #HannaIngvarsson #idusbokförlag #barnböcker #skilsmässa (6-9 år) #roslagensbokhandel #kulturtorget #sorg


Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.

Vi pratar om sverigefinnarnas historia i Roslagen.


En helt vanlig #måndag i #september pratas det med #sverigefinnar och #hembygdsfolk om #lokalhistoria och #dokumentation av berättelser (16/9-24). 

Det sprudlar om deras tankespår. Det gäller bara att samla sig och skriva om en berättelse i taget. Det finns plats för hundratals berättelser, så man kan formulera sig i lagom takt. En efter en. En i taget, tillsammans med andra. Eller själv på sin egen kammare.

Sverigefinnarna talar ofta om bastun. Kanske kan det vara ett inledande tema? Eller hur man ser på språket eller den nya platsen. Vem är du där du är? Var du någon annan när du kom?

Vill du vara med och prata om skrivandet och dokumentationen av sverigefinnarnai Roslagen?

Information: fredag 11 oktober 2024, kl 0900-1030.

Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Vem: du som vill delta i projektet - att skriva, intervjua, samla berättelser om sverigefinnarnas liv, glädje och vedermödor i Roslagen.

Föranmälan: tfn 0708905731 (sms går bra), info@roslagensbokhandel.se eller i bokhandeln i Norrtälje. (För att vi arbetar med kultur där.)

Målbild framåt: samlade berättelser för föreläsningar, minnen, samtal, arkiv, mm.


Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.



Välkommen till #Kulturtorget #platsendärsamtalförs där #roslagensbokhandel och #MångfaldTillsammans arbetar för KulturarviRoslagen #kulturiroslagen och #merkulturåtfolket #kulturiroslagen på #kulturtorget 

16/9-30/9-24. Rabatt för dig som är medlem...

16 september - 30 september 2024. Rabatt för dig som är medlem i nedan angivna föreningar. Härmed utlovas 50 kr rabatt per bok under perioden på böckerna;  

  • Våldet under huden, Fritjof Ajvide (artikel i Norrtelje tidning 20/8-24). 
  • Den vidunderliga ordningen, Andrev Waldens bästa krönikor
  • Människan under renovering, Lena Andersson. 
  • Del 1 - del 4 i serien Kärlek & krig av Erik Eriksson = 50 kr rabatt vid köp av två delar samtidigt, (Ja, det ger 100 kr rabatt vid köp av alla fyra delarna samtidigt.) Del 1 = Det brinnande havet. Erik Eriksson. 
  • Musse & Helium. Den låsta portalen. Camilla Brinck (6-9 år)
  • Är det Kickis fel? Sofia Sköld, Hanna Ingvarsson. (6-9 år)
  • Tänk om alla hade jättelånga rumpor! Lena Forsman & Anette Eliasson. (3-6 år)
  • Emil V Nilsson. Rävbacken. (Rabatt för Emil V Nilssons bok gäller under perioden fram t o m 28/11-24).
  • Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren
  • Tillbaka till Hampstead. Eli Åhman Owetz. (utgivning 12/9-24).
  • Lokattens klor. Karin Smirnoff. Millennium-serien. (utgivning 23/9-24).


Rabatten ges till dig som är medlem

  • bokhandelns vänner 2024, 
  • Roslagsambassadörerna 2024 i Norrtälje eller 
  • Naturskyddsföreningen Roslagen. 


Påtala rabattönskemålet innan inslag i kassan.


Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.

söndag 15 september 2024

7/11-24. Helga. Bengt Ohlsson.


Vad. Författarsamtal med Bengt Ohlsson. 
När. Torsdag 7 november 2024, kl 1800-1930.
Var. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
Kostnad. 99 kr.

Föranmälan görs genom att swisha 99 kr till nr 123 075 3715 (bokhandeln, för vidare befordran till föreningen Mångfald Tillsammans som ansvarar för bokhandelns vänner).  Ange aktivitetens datum och ditt namn som meddelande. Beloppet får användas som delbetalning vid köp av boken Helga - eller annan inbunden bok av Bengt Ohlsson - under kvällen. 

🙂



Författarsamtal torsdag 7/11-24, 
kl 1800-1930.

Helga. Bengt Ohlsson.

Tjugo år efter Gregorius återkommer Bengt Ohlsson med en berättelse om pastor Gregorius hustru Helga.

Helga, som var så förälskad i en annan, som desperat bad sin doktor om hjälp att undkomma makens närmanden. Trettio år senare är hon medelålders, omgift och trebarnsmor. Äldsta dottern Signe, som alla tror är pastorns men i själva verket är hennes älskares, väntar själv barn. Så hör en okänd man av sig – i en chiffonjé har han hittat doktor Glas dagbok. Där står sanningen om pastor Gregorius död. Helga konfronteras med ett förflutet som ter sig svårfångat, obegripligt och direkt skrämmande.


#bokvalsbordet #författarsamtal #bengtohlsson #albertbonniersförlag  #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 




Helga. Bengt Ohlsson.

 


Lagen om alltings jävlighet. Ska det börja att jävlas så är risken stor att det fortsätter.


Helga lever ett harmoniskt liv. Hon har tre barn och make, en hushållerska hon är mycket nöjd med och en riktigt god vän. 


Livet pågår, det händer saker i livet, man måste vara på sin vakt och verkligen se konsekvenserna av allt man företar sig. Det som ter sig trivialt kan förvandlas till ett riktigt mörker i någon annans ögon. 


Hur är Helga beskriven?


Hur hanterar barnen en förälders ageranden? Före deras livstid och under deras livstid?


Hur och vad kan vi förlåta?


När, vad och för vem - måste man berätta? 


Vad är vänskap?


Vad spelar roll?


Hur ser man själv på sånt man förträngt? 


Vad händer när man förlorar det viktigaste av allt? (Vad är det viktigaste av allt?)



#helga #bengtohlsson #bokcirkel #platsendärsamtalförs #kulturtorget #roslagensbokhandel 



Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelandetext.

lördag 14 september 2024

Sluten anstalt. Fanny Klang.

 


Jonna, 21 år, börjar jobba på Kriminalvården - en sluten och sekretessbelagd värld som utomstående har mycket liten insyn i. Till en början är hon storögt fascinerad av allt på anstalten Kockbacka: de intagna, datasystemen och kollegorna. Ambitionerna.  


Sedan blir hon varse verkligheten. Myndigheten befinner sig i en expansionsfas som innebär att platsantalet ska öka exponentiellt: intagna hamnar i isoleringsavdelningens kala celler i månader i sträck, i väntan på att platser ska frigöras på andra håll. Ledningen uppmanar anställda att anmäla varandra anonymt, intagnas tillhörigheter slarvas bort i förrådet och de som vågar utmana gamla maktstrukturer förflyttas till andra anstalter.  


Inom kort står det klart att alla människor bryter mot regler medan endast ett fåtal blir bestraffade. I takt med att Jonna genomskådar verksamhetens dubbelmoral börjar hon själv revoltera, i det tysta. Vad är det egentligen som sker i den slutna miljön?  


Sluten anstalt är en berättelse om Sveriges kanske mest högaktuella myndighet och är inspirerad av författarens egna erfarenheter av kriminalvården. Det är en debutroman som med skärpa och precision tränger sig ut genom låsta dörrar och manar till sträckläsning. 



#fannyklang #ordfront #kriminalvården #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #slutenanstalt #bokcirkeln 




Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.

Mödramärg. Tina Harnesk.

 


Mödramärg. 

Tina Harnesk. 

Majalis är tilltufsad av den stora världen och den olyckliga kärlekens grymhet när hon återvänder till föräldrahemmet från Dublin. Bakom det ombonade och bekanta anas att det inte heller hemma i tryggheten alltid varit ljust. Nu är båda föräldrarna döda och Majalis bläddrar i moderns dagbok i jakt på svar. Samtidigt bildar hon en treenighet med grannarna Stigga och Torsten för att försöka få stopp på den hotande exploateringen av marken och berget. Berget, ja På 1600-talet brottades på samma plats en kvinna vid namn Nienna mot herrarnas råa ignorans av naturens krafter.


Mödramärg fördjupar sig Tina Harnesk i en annan del av den samiska historien och sin egen lulesamiska släkts öden. Vi får följa två kvinnoöden i två tidsåldrar. I fokus står såväl moderskap som exploateringen av Sápmi. Berättat med Tina Harnesks varma unika språkglädje som känns igen från den hyllade debuten och Årets bok-vinnaren Folk som sår i snö. Det nutida gruvhotet i Mödramärg är fiktivt, men just nu pågår ett flertal liknande processer runt om i Sápmi där samer och naturskyddsorganisationer slåss för att freda markerna.


TINA HARNESK är född 1984 och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Hennes debut Folk som sår i snö utsågs till Årets Bok 2023 och rättigheterna har sålts till 20 länder.


Vi uppskattade Folk som sår i snö i våra bokcirklar, så vi lägger Mödramärg till cirklarna som förslag. Vi får se om den väljs. Bokhandlerskan hoppas det, i varje fall! 




Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelandetext.




#mödramärg #tinaharnesk #folksomsårisnö #bokfabriken #bokcirkeln #roslagensbokhandel #kulturtorget #kulturiroslagen 

fredag 13 september 2024

Törst. Amélie Nothomb.

 


För att vara törstig måste man vara levande.  

Jag har alltid vetat att jag skulle dömas till döden är första meningen i denna roman. Den som berättar är ingen mindre än Jesus, som har dömts till döden av Pontius Pilatus och sitter i en cell natten innan han ska avrättas.  

Med sin underbara humor och intelligens leder Amélie Nothomb läsaren rakt in i Jesus huvud för att ta del av hans mest intima känslor och reflektioner över Gud och mänskligheten. Från rättegången där människor som Jesus utfört mirakel på vittnar emot honom till korsvandringen, korsfästelsen, uppståndelsen och dess framtida inverkan på världen delar Jesus med sig av sin kritik av Gud, sin kärlek till Maria Magdalena samt passar på att rätta till felaktiga redogörelser om honom i evangelierna.    

Av de begär som Jesus filosoferar över intar törsten en särställning. För att vara törstig måste man vara levande och ha kropp, men det är endast när man dör av törst som ens sinnen skärpts till den grad att man kan bli en sann mystiker.    

Den belgiska författaren Amélie Nothombs 28:e roman skakade delvis om det katolska Frankrike och höjdes till skyarna av den franska kritikerkåren. Törst var finalist till Prix Goncourt 2019.  

  "Med oemotståndlig humor filosoferar Nothomb över kroppen, kärleken, njutningar, mänsklig otacksamhet, lidandet, hopp, tron och döden. "  - Les Echos  


#AmélieNothomb #EditionsJ #bokcirkeln #roslagensbokhandel #kulturtorget - utgivning 20240903. #rolig #spirituell #lärorik 


Yellowface. Rebecca F. Kuang.



Yellowface.

Rebecca F. Kuang.


Om författare, skrivande, idetorka och avundsjuka. Om näthat, hittepå och ångest. Om kärlek och skrivande. Och om pengar och berömmelse.


Hon stal och gjorde den till sin. Någon såg igenom skimret, straffades och hämnades. Det som ytterst gäller är att skydda sitt eget skinn, sin egen plats i berömmelsen. 


Låt oss tala om författarskapet och vad det betyder att bli läst. Går det att förstå för den som inte lagt tiotusentals timmar på texten i sin egen kammare? 


Låt oss tala om stölden och vad det är, var går gränsen och hur ser vi på den?


Låt oss tala om förlaget och hur det arbetar. Är det olika beroende av vem som sitter på stolen och hur hen ser på människor och text. Både det ena och det andra. Hur påverkar ekonomi vår relation till varandra? Ett förlag är, kan vara värderingsstyrt eller pengastyrt, eller både och. Hur engagerar eller skyddar förlaget sig själv, författaren eller läsaren.


Låt oss tala om rasism och vem som får skriva om vad.


Låt oss tala om människors personligheter, vad som triggar igång någon och vad det betyder. Hur allvarligt kan det bli för en motpart.


Låt oss tala om skrivtorkan, tomheten som belägrar sig i en skrivande människa när inget finns att fästa på pränt.


Låt oss tala om ensamheten i sitt värv, när ingen står vid ens sida och allt behöver hanteras av egen kraft. 


Låt oss tala om kraften som sinar. Och låt oss tala om hur man kommer tillbaka från botten av allt botten.


Låt oss tala om hur man går vidare från en katastrof, byter riktning som om ingenting har hänt. Är det en särskild sorts personlighet som klarar det?


Låt oss tala om vad som får böcker att prisas, antas till förlag - eller inte.


Låt oss tala om hur människor förändras av pengar och berömmelse?


A..




Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 100 kr för 2024 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.





#rebeccafkuang #yellowface #roslagensbokhandel #bokcirkeln #kulturtorget #välkommentillnorrtälje Översättare: #JuliaGillberg



13/9-24. Rapport. Norrtäljes hembygdsföreningar...

En grupp människor från några av Roslagens (24) hembygdsföreningar möttes för att tala om samverkan och nätverkande, men också om året - eller sommarsäsongen - som gått, om folkdräkt och folklig dräkt och vad som kommer av vad eller inte. Det är fantastiskt att mötas, människor och föreningar emellan. Tack. 

  • Vi pratade om vilka som är hembygdsföreningarnas målgrupp och varför. Hur förhåller vi oss till dem och vad gör vi för att de ska hitta till oss? 
  •  Vi pratade om arbetsuppgifter, kvinnor och män och de stora fastigheterna. Hur blir vi tillräckligt många för att kunna orka med alla uppgifter? 
  •  Vi pratade om upptagningsområden, funktionärer och återväxt. 
  • Vi pratade om den verksamhet som bedrivs och om samkväm tillsammans. Tillsammans är ett viktigt ledord. 
  •  Vi pratade om den fantastiska norrbottensdräkten. Vi konstaterar - återigen - att nätverk är av vikt. 

En helt vanlig #fredag i #september pratas det med #blidöhembygdsförening #erikskulle #söderbykarlshembygdsförening och #roslagsbrohembygdsförening om #lokalhistoria #dokumentation av berättelser #norrbottensdräkten och om året som gått i respektive hembygdsförening i Roslagen (13/9-24). 

Välkommen till #Kulturtorget #platsendärsamtalförs där #roslagensbokhandel och #MångfaldTillsammans arbetar för #kulturiroslagen och #merkulturåtfolket

#kulturiroslagen  #kulturtorget #kulturarviroslagen 

12/9-24. Rapport. Samtal om dokumentation kring människor, trakt, byar och händelser - fokus Roslagsbro.


En grupp människor från Roslagsbro möttes för att tala om att skapa, dokumentera, fotografera, spara, intervjua och berätta. 

Någon talar om kon som åkte på båten till Stockholm, någon om skitviken, någon om människor och någon om platser. Vi pratar om att dokumentera människor och bygd, skriva ner berättelser och göra dem tillgängliga för fler. Det bubblar av minnen när gruppen börjar tänka och prata med varandra. Det finns minnesglädje här. Vi pratar om fastigheter, byar, somrarnas barndomskompisar från Stockholm, laga skifte, affärer och bönhus. Vem minns vad, egentligen? Och, vem kan skriva ner berättelserna? 

Har du en berättelse? Är du den som ska berätta, intervjua eller skriva? Vill du vara med och samla forna tiders sanning eller skrönor? Eller vill du hellre berätta om hur vår tid ser ut idag? Kanske är du den som vill gå till arkiven och forska kring människor och bygd. Eller är du en mästare på fotografier? 

Hör av dig till anette.grinde @roslagensbokhandel.se eller titta in i bokhandeln vid Lilla torget i Norrtälje - om du - i stort eller smått - vill vara en del av berättandet om Roslagen. 



En helt vanlig #torsdag i #september pratas det med #steriksgille #roslagsbroshembygdsförening och #sverigefinnar om #lokalhistoria och #dokumentation av berättelser (12/9-24). Välkommen till #Kulturtorget #platsendärsamtalförs där #roslagensbokhandel och #MångfaldTillsammans arbetar för #kulturiroslagen och #merkulturåtfolket 

#KulturarviRoslagen #kulturiroslagen #roslagsbro #steriksgille #roslagenshembygdsförening #kulturtorget #kulturarviroslagen 

13 september - 30 september 2024. Rabatt för dig som är medlem...

 13 september - 30 september 2024. Rabatt för dig som är medlem i nedan angivna föreningar. Härmed utlovas 50 kr rabatt per bok under perioden på böckerna;  

Våldet under huden, Fritjof Ajvide (artikel i Norrtelje tidning 20/8-24). 

Den vidunderliga ordningen, Andrev Waldens bästa krönikor

Människan under renovering, Lena Andersson. 

Del 1 - del 4 i serien Kärlek & krig av Erik Eriksson = 50 kr rabatt vid köp av två delar samtidigt, (Ja, det ger 100 kr rabatt vid köp av alla fyra delarna samtidigt.) Del 1 = Det brinnande havet. Erik Eriksson. 

Musse & Helium. Den låsta portalen. Camilla Brinck (6-9 år)

Tänk om alla hade jättelånga rumpor! Lena Forsman & Anette Eliasson. (3-6 år)

Emil V Nilsson. Rävbacken. (Rabatt för Emil V Nilssons bok gäller under perioden fram t o m 28/11-24).

Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Tillbaka till Hampstead. Eli Åhman Owetz. (utgivning 12/9-24).

Lokattens klor. Karin Smirnoff. Millennium-serien. (utgivning 23/9-24).


Rabatten ges till dig som är medlem

bokhandelns vänner 2024, 

Roslagsambassadörerna 2024 i Norrtälje eller 

Naturskyddsföreningen Roslagen. 

Påtala rabattönskemålet innan inslag i kassan.


Ny medlem! Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 150 kr för 2024-2025 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.


Tisdagar, kl 1600-1730. Bokcirkelplats ledig i en fast grupp. Gruppen möts tisdagar var fjärde vecka och samtalar om en bok som alla har läst. Nästa möte sker den 17 september - för samtal om en läst bok. Den här gångens bok är: Brooklyn. Colm Tóibín. Vill du delta i vår fantastiska tisdagsgrupp? Kontakta Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnaden är köpet av boken i den här bokhandeln. 

Topplistan 20240701-20240831.

 


tisdag 10 september 2024

12/9-24. Dokumentation berättelser om byar, trakt, människor och händelser

 


Just nu påbörjas ett projekt som syftar till att dokumentera berättelser om byar, trakt, människor och händelser - för framtida möjligheter att minnas, tala om, forska kring våra människor och vår hembygd. Vi har tidigare startat ett samarbete - för att stärka nätverket mellan föreningarna - med hembygdsföreningar i Roslagen som inledningsvis byggde på folkdräktsintresse. Vi bygger nu vidare på det för att skapa kunskap och intresse kring dokumentation av människor, bygd och historia. Folkdräkter, ja, men också andra hembygdsföreningsfrågor.

Det är inte jag som ska skriva i projektet, många ska, men min dagliga ressträcka - per fot, cykel, bil eller buss - går mellan Roslagsbro och Lilla torget i Norrtälje, där jag passerar kulturplatser, jordbruk, skola, idrottsplats, kyrkan, skogspartier, Roslagsleden och aktiva byar. Bara där finns det bild- och kulturskatter att utforska. De väntar på att samlas in. 

I de lokala hembygdsföreningarna - liksom hos människor och i trakten runtomkring i Roslagen - finns kunskap som vi gärna vill samla in - dokumentera och strukturera. Det är inte bara i föreningarna, alltså. Var och en bär historier som behöver berättas och dokumenteras. Var och en har något i sitt liv, som spelar roll för kommande generationer. Var och ens berättelse innehåller delar som spelar roll. Nyttan av projektet tillfaller många, nu och i framtiden. 

Du som vill skriva, intervjua,  samla information, mm, och lära dig mer om människor och trakt - ja, berättelser om vår tid och vår trakt, hälsas välkommen att delta i projektet, som omsluter hela vårt Roslagen. Du kan komma till vilket av tillfällena som helst, för information och frågor om hur vi tänker oss projektet.

Torsdag 12 september 2024, kl 1800-1930. Samtal om dokumentation kring lokal historia - människor, trakt, byar och händelser i Roslagen - fokus Roslagsbro. Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Vem: du som vill delta i projektet att skriva, intervjua, samla berättelser om Roslagsbro. KostnadsfrittFöranmälan. Tfn 0708905731 eller mail till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se

Fredag 13 september 2024, kl 0900-1030. Nätverk och samverkan mellan Norrtäljes alla hembygdsföreningar. Vad är aktuellt hos er, just nu? Låt oss också tala om en av Norrbottensdräkterna denna vackra morgon. Kostnadsfritt. Föranmälan till Anette Grinde, tfn 0708905731 eller mejl till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se 

Plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 


Fredag 11 oktober 2024, kl 0900-1030. Samtal om dokumentation kring lokal historia - människor, trakt, byar och händelser i Roslagen - fokus sverigefinnarna i Roslagen (som bott i Sverige länge, med finskt ursprung). Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Vem: du som vill delta i projektet att skriva, intervjua, samla berättelser om sverigefinnar i Roslagen. Kostnadsfritt. Föranmälan. Tfn 0708905731 eller mail till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se

(Sverigefinnar: Bosatta i Sverige med finskt påbrå (1-4 generationer). Ursprungligen, dom flesta kom som krigsbarn, flyttade hit på 50-70-talet eller senare. Modersmål för de första generationerna är finska.)



#Lokalhistoria #folk&bygd #roslagsbro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...