lördag 31 augusti 2024

Demokratiska samtal.

Demokratiska samtal. 

Det här är en typ av samtal som det skulle vara fantastiskt om jag kunde finansiera, så att de kan hållas oftare och lättare. Göras tillgängligt för fler, även för den som inte har råd med något utöver livets måsten. 

Det skulle vara fint om Roslagens Sparbanks stiftelser eller Norrtälje kommun ville vara med och finansiera. Det skulle tillgängliggöra samtalen även för de som inte har råd att betala för en del av plats, fika eller föreläsare. 

Samtalen bidrar till hälsa, skapar mervärde och gemenskap. De inbegriper nya och gamla besökare, som upptäcker samtalssättet, det meningsskapande i både med och mot. Mänskliga möten, viktiga frågor och kaffe - tillsammans i en lugn miljö. 

Respekt. Acceptans. Tillit. Att lyssna.

När vi direkt säger nej, och fyller på med vår egen uppfattning, så har vi inte lyssnat och förstått, tänker jag. Vi har inte bekräftat hur vi har förstått och därmed inte säkerställt att vi har förstått hur talaren menade.

Jag hör ibland taggar i luften, hur någon svarar nej, så är det inte. Men, det kanske var det för den som talade. Vi/de kanske tänkte olika. 

Om vi inte lyssnat, så kan vi inte förstå. Då kanske vi bara väntar ut den som talar, så att det kan bli vår tur. Så vill vi inte här, vi vill samverka för att förstå varandra.

Någon säger att även det där partiet kan ha vettiga och begripliga frågor på sin agenda. Nej, säger en annan, jag skulle aldrig kunna respektera en sådan. 

Kan vi respektera varandra som människor, fast vi tycker olika? Nej, säger någon. Ja, säger en annan. Acceptera, inte respektera säger en tredje. "Jag skulle aldrig respektera någon som tycker så." 

Oavsett, hur har vi lyssnat?

Det här kommer vi att tala vidare om.

A..


Gräshoppans år. Terry Hayes.


Efter världssuccén Jag är Pilgrimen återvänder Terry Hayes med en skrämmande och efterlängtad ny thriller. Kane är spion för CIA och har en enda uppgift: att ta sig in, göra vad som krävs och sedan ta sig ut igen – till vilket pris som helst. Han vet när han måste fly, när han måste gömma sig – och när han måste skjuta, men på vissa platser gäller inte de vanliga reglerna. Vissa platser är alltför farliga, även för en man med Kanes erfarenhet.

Området där Pakistans, Irans och Afghanistans gränser möts är en sådan plats – en plats där våld är det enda sättet att överleva. Kane reser dit för att frita en man med information av yttersta vikt för Västerlandets säkerhet – men istället möter han en motståndare som vill förgöra världen.

#gräshoppansår #terryhayes #bazarbokförlag #kulturtorget #platsendärsamtalförs 




Tisdag 3 september 2024, kl 1800-1930. Ord & bild om en resa per cykel längs Indiens kust. Plats. Enebergs äldreboende, Norrtälje. Föreläsningen är avsedd för den som bor på äldreboendet. Den är kostnadsfri för boendet och för de boende, och finansieras av Roslagens Sparbanks stiftelse.  

12/10-24. Den magiska snögrottan. Åsa Jönsson Tysén. (3-6 år)

 

När. 
Lördag 12 oktober 2024.

Vad. 
Boksignering.

Var. 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Bok.
Den magiska snögrottan. Åsa Jönsson Tysén.

Finväder beställt. 


Det är en speciell dag, för idag ska Junie och Ellie följa med farmor på ett snöäventyr. Hon berättar om en magisk grotta. Och under dagen inser Junie och Ellie att magin kanske även finns inom dem.

Den magiska snögrottan är en berättelse om ny vänskap och det fantastiska som kan hända när man vågar släppa in det okända.




#vistoförlag #denmagiskasnögrottan #åsajönssontysen #roslagensbokhandel #boksignering #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Den unge Walters lidanden. Augustin Erba.

Den unge Walters lidanden. 
Augustin Erba.

Bokcirkelfrågor
!


* Hypokondriker, att vara och att leva med en sådan. Hur är det? Hur ser sjukdomen ut och hur ser omgivningen på den? Hur ser du som läsare på den sjuke?


* Läkare och vän, kan man vara båda? Hur håller man isär olika delar av livet?


* Hur botar man en hypokondriker? Hur lever man med sin rädsla och sin sjukdom?


* Att vara mellanchef är en mycket svår sak. Hur har han skildrat det svåra? Hur ser du på mellanchefen i berättelsen och i verkligheten? Vet du hur det är?


* Relationen i ett äktenskap. Vems är skulden till svårigheterna? Hur spelar de båda tillsammans?


* Svärföräldrar, vem gifter man sig med?


* Terapeuter, är de professionella varelser eller vanliga (odugliga) människor, som du och jag. På vilket sätt hjälper en terapeut eller familjeterapi familjen? Vad gör att det hjälper?


* Vad är ett liv, egentligen? Vi är våra egenskaper, vi gifter oss med någon just för dessa - sedan visar det sig att de slår olika tillsammans med andra. Hur rår vi på det?


* Vilka egenskaper och vilka människor påverkar oss i livet?


* Vad skulle vi göra och tänka om vi hade Walter som chef eller närstående?



fredag 30 augusti 2024

Reflextid! Mörkret är här igen.

 

Igår kväll hade jag ett fint möte om ett framtida samtal om sorg och barn, hur sorg ser ut, o s v. Vi planerar för ett samtal om det, troligen i november. Det vill jag gärna arrangera.


Sen sprang jag hemåt och konstaterade att min pannlampa måste laddas och tas med - och att det nu är reflextid igen. Mörkret är här igen. 


Vi behöver sätta på oss våra färgsprakande reflexvästar och jag behöver be Roslagens Sparbank och Norrtälje Energi att komma förbi Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje med sina reflexer, så att jag kan dela ut dem till folket. 


Reflexväst på!

A.. 






Tisdag 3 september 2024, kl 1800-1930. Ord & bild om en resa per cykel längs Indiens kust. Plats. Enebergs äldreboende, Norrtälje. Föreläsningen är avsedd för den som bor på äldreboendet. Den är kostnadsfri för boendet och för de boende, och finansieras av Roslagens Sparbanks stiftelse.  

onsdag 28 augusti 2024

26/8-31/8-24. Rabatter för medlemmar i följande föreningar...

Måndag 26 augusti - lördag 31 augusti 2024. Rabatt för dig som är medlem i nedan angivna föreningar. Härmed utlovas 50 kr rabatt per bok under perioden på böckerna:

Våldet under huden, Fritjof Ajvide (artikel i Norrtelje tidning 20/8-24). 
Den vidunderliga ordningen, Andrev Waldens bästa krönikor
Människan under renovering, Lena Andersson. 
Del 1 - del 4 i serien Kärlek & krig av Erik Eriksson = 50 kr rabatt vid köp av två delar samtidigt, (Ja, det ger 100 kr rabatt vid köp av alla fyra delarna samtidigt.) Del 1 = Det brinnande havet. Erik Eriksson. 
Musse & Helium. Den låsta portalen. Camilla Brinck (6-9 år)

Rabatten ges till dig som är medlem i:


bokhandelns vänner 2024, 
Roslagsambassadörerna 2024 i Norrtälje eller 
Naturskyddsföreningen Roslagen. 

Påtala rabattönskemålet innan inslag i kassan.




Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 100 kr för 2024 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.

Lillebror och spalten. Nathalie Svensson. Hanna Ingvarsson. (3-6 år)

 Lillebror och spalten. 

Text Nathalie Svensson. 

Illustrationer Hanna Ingvarsson. 


Fyraåriga Mila har alltid längtat efter ett syskon. En dag får hon veta att hon ska få en lillebror. Äntligen! Men glädjen byts ut mot oro när hon också får veta att hennes lillebror kommer att födas med spalt. Vad är det egentligen? Är lillebror trasig?

Vi får följa Mila i hennes känslofyllda resa att bli storasyster till ett barn med läpp-, käk- och gomspalt. Det är en bok om mod och om att växa in i sin roll som storasyster. Men också om glädjen i att få ett syskon, även om det inte riktigt blir som man tänkt sig.



Nathalie Svensson, född 1992, debuterar med barnboken ”Lillebror och spalten” 2024.  Till vardags arbetar hon som logoped och har genom åren kommit i kontakt med många barn som har olika utmaningar och personligheter.

Nathalie är född med dubbelsidig läpp- och käkspalt, men det var först när sonen föddes med spalt som hon insåg behovet av att synliggöra problematiken. Hon har startat ett konto på Instagram (@lkgmamman) där hon sprider kunskap om läpp-, käk och gomspalt (LKG) utifrån sina tre perspektiv; som tidigare patient, som förälder och som logoped.



 Lillebror och spalten. 

Text Nathalie Svensson. 

Illustrationer Hanna Ingvarsson. 

Hm. Ja, så mycket undringar en fyraåring kan ha. Oro, glädje och undringar behöver besvaras. Det kan visa sig att många runtomkring också har frågor, men också en massa braiga svar. Man oroar sig ofta i onödan. En viktig sak kan vara att prata om saken, ja, både hemma och på förskolan. 

Den här boken berätta om en flicka som ska få en lillebror. Han är lite skadad, men han är född i Sverige och kommer därför att få god hjälp att reparera sin skada. Det skulle kanske inte hända om han var fattig och istället blev född i t ex Afrika. Nu har han tur att bli född i ett land där sjukvårdsresurserna (oftast) finns tillgängliga och det inte spelar (så stor) roll om du är fattig eller rik. Lillebror och familjen får bra hjälp, det kommer att gå finfint! 

Det här är en bok som berättar om en trasighet som kan opereras. Varje år föds ca 200 barn med spalt i Sverige. De kan få hjälp av sjukvården.

Jag tänker att den här typen av böcker som berättar om oro, glädje, känslor, kärlek till familj och syskon, förskolans hjälp och sjukvårdens kunskaper är fantastiska som samtalshjälp till familjerna att lyfta olika typer av frågor. Den hjälper oss att samtala tillsammans med barnen. 

Jag gläds åt texten och illustrationerna, samspelet och känslan. Jag gläds åt barnens fina bemötanden mot varandra och att det går fint för lillebror och Mila, ja, för hela familjen. Jag gläds också över att vi har en kvalificerad sjukvård, som kan hjälpa barn som lillebror och andra med reparerbara defekter som de har med sig i starten på livet. 

Tack, till Nathalie Svensson, Hanna Ingvarsson och Idus förlag för att ni har skrivit, illustrerat och gjort denna fina bok. 

Tack.




#Känslor #spalt #gomspalt #syskon #läppspalt #käkspalt #idusförlag #hannaingvarsson #nathaliesvensson #lillebrorochspalten #platsendärsamtalförs #välkommentillnorrtälje #roslagensbokhandel #barnböcker 3-6 år #logoped




Norrtelje tidning har skrivit om författaren 
i papperstidningen 28/8-24. 




tisdag 27 augusti 2024

Översättare Erik Andersson! (Colm Toinin. Brooklyn.)

 

Andersson har genomfört nyöversättningen av prosan i J.R.R. Tolkiens bok Ringarnas herre (tidigare Härskarringen). Det första bandet gavs ut 2004 och de andra två under 2005. Lotta Olsson stod för översättningen av lyriken. Andersson är även tillsammans med John Swedenmark ansvarig för en nyöversättning av Bilbo som kom ut hösten 2007 under den nya titeln Hobbiten. 2012 utkom hans nyöversättning av James Joyces roman Ulysses.

Andra författare som Erik Andersson har översatt är bland andra Oscar Wilde, Nick Hornby, James Ellroy, Patricia Cornwell, Flann O’Brien, Edward St Aubyn och Francisco Goldman.


Priser och utmärkelser

 enligt wikipedia.


Källa Wikipedia!

26/8-24. Om demokrati..

26/8-24. Vi talte om demokrati..

Rulltårta, kaffe, dammsugare, koppar, te, servetter, omställning av stolar, smörkniv, varmt vatten, skedar, kniv för rulltårtan, Rågrut, Bregott, ost, osthyvel - spring uppför trappan, ner och upp igen. Stänga butiken, släppa in deltagarna, andas ifatt. Sätta sig lugnt på stolen. Välkommen, ställ rullatorn där eller där, swisha avgiften dit och sätt dig i soffan. Eller på en stol om det är bättre för dig, vill du ha en mjuk eller hård, kanske ett sittunderlag eller två? Hur är det tänkt, så här är det tänkt. Har alla sett filmen? Oj, oj, oj. 

Så kom vi igång. Vi talte om demokrati, om filmen Make democracy great again, om egna tankar och om samtal och möten tillsammans. Vi talade om eget eller andras ansvar. Vi talade i 1 1/2 timme om frågor om högt och lågt, eget och generellt. Någon pratade mer, andra mindre, någon var tyst, andra tog för sig. Någon begärde ordet, andra inte. Vi höll sams, bemötte, lyssnade eller inte. 

Varje samtal blir som deltagarna gör det till, om de hörsammar, är koncentrerade eller inte. Det spelar ingen roll om jag pekar med hela handen eller om jag mer diskret för ordet vidare. Trygghet är viktigt, liksom att lyssna, att ta ansvar för sin egen förmåga att hålla sig till ämnet, att begära ordet, vänta på sin tur och att vara acceptabelt kort när det är fler personer i rummet som önskar ordet.  

Vi samtalade om demokrati. Tillsammans, på det sätt vi är, var och en på sitt. I bokhandelns vardagsrum. Jag säger tack, för samtalet och på återseende för fler möten på teman som demokrati, ansvar för samhällskontraktet, mänskliga rättigheter, klimat, miljö, konst,  historia, händelser i tiden, böcker, böcker och böcker, med mera. 

Tack!

Nu disk, städ, återbördande av stolar och bord, ja, undanplock av de flesta av samtalsspåren från gårdagskvällen. 

Idag är en ny dag, med samtal, möten och kanske också en och annan bok. 

Solen skiner!

A..


#demokratiskasamtal  #MakeDemocracyGreatAgain #JanScherman #roslagensbokhandel  #kulturtorget #demokrati #vimåsteprataomdemokrati #sensusstudieförbund 

måndag 26 augusti 2024

26/8-31/8-24. Det brinnande havet. Erik Eriksson.

Del 1 - del 4 = 50 kr rabatt vid köp av två delar samtidigt. 

(Ja, det ger 100 kr rabatt vid köp av alla fyra delarna samtidigt.)

Del 1. Det brinnande havet.
Del 2. Den blå stranden.
Del 3. Den sista stormen.
Del 4. De svarta molnens tid. 

Det brinnande havet. Erik Eriksson.

Året är 1799 och Johanna Nygren är 13 år gammal när hennes älskade far, fiskaren Nils Nygren, under en postrodd till Åland överraskas av storm och blir borta.

Familjen blir ännu fattigare, men den sörjande flickan får arbete som piga i Grisslehamns posthus. Här möter hon Kristoffer, en ung sergeant med tjänstgöring inom den moderna optiska telegrafen. Mannen som ska bli hennes livs stora kärlek.

I Europa rasar Napoleonkrigen. När Åland, där Kristoffer stationerats, ockuperas av ryssarna drabbas lilla Grisslehamn av kriget. En dag möter hon den syn hon fasat för. På stranden ligger döda kroppar av ilandflutna svenska soldater. Har även Kristoffer tagits ifrån henne?

Det brinnande havet är en vindlande kärlekshistoria där kriget och dess följder är påtagligt nära. Romanen utgör första delen i Erik Erikssons storslagna släktkrönika om familjen Nygren i Grisslehamn i Roslagen.

Rabatten gäller t o m 31 augusti 2024. Säg till i kassan för rabatten!

#bokhandeltillsalu #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #detbrinnandehavet #erikeriksson #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #grisslehamn 

26/8-31/8-24. Rabatt för dig som är medlem...

 


Måndag 26 augusti - lördag 31 augusti 2024. Rabatt för dig som är medlem i nedan angivna föreningar. Härmed utlovas 50 kr rabatt per bok under perioden på böckerna;  

  • Våldet under huden, Fritjof Ajvide (artikel i Norrtelje tidning 20/8-24).
  • Den vidunderliga ordningen, Andrev Waldens bästa krönikor.
  • Människan under renovering, Lena Andersson.

Rabatten ges till dig som är medlem i

  • bokhandelns vänner 2024,
  • Roslagsambassadörerna 2024 i Norrtälje eller
  • Naturskyddsföreningen Roslagen.

Påtala rabattönskemålet innan inslag i kassan.


Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 100 kr för 2024 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.


Tisdagar, kl 1600-1730. Bokcirkelplats ledig i en fast grupp. Gruppen möts tisdagar var fjärde vecka och samtalar om en bok som alla har läst. Nästa möte sker den 17 september - för samtal om en läst bok. Den här gångens bok är: Brooklyn. Colm Tóibín. Vill du delta i vår fantastiska tisdagsgrupp? Kontakta Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnaden är köpet av boken i den här bokhandeln. 


Måndag 26 augusti 2024, kl 1815-1945. Samtal om filmen Make Democracy Great Again. Föranmälan genom swish till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange aktivitetens datum och ditt namn i meddelanderaden. Kostnad. Medlem i bokhandelns vänner eller i Roslagsambassadörerna =  99 kr. Icke medlem = 149 kr. Plats. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 



Torsdag 5 september 2024, kl 1615-1745. Öppet boksamtal. Vi läser Bortom tjuvarnas marknad (Mika Wallander) och samtalar om innehållet i boken. Du är inte med i en fast bokcirkelgrupp, samtalet är öppet för den som vill läsa boken och prata om den tillsammans. Författaren deltar i samtalet. Kostnad: köpet av boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 99 kr för dig som inte köper boken nu (du som köpt eller läst den under maj-juli, eller köpt någon annanstans), men vill delta i samtalet. Betalas till swish 123 075 3715, skriv datum i meddelanderaden. Föranmälan: ja, skyndsamt (så att du hinner läsa boken) till bokhandeln. Plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 


söndag 25 augusti 2024

15/5-25. Det stulna ordet – bokbål, förstörelse och illegal handel av nedtecknat kulturarv (Norrtälje litteraturdagar 2025)



Det stulna ordet – bokbål, förstörelse och illegal handel av nedtecknat kulturarv:

Från förstörelsen av biblioteket i Alexandria, andra världskrigets bokbål, till stölderna på Kungliga biblioteket i Stockholm och plundringarna i Ukraina, har det nedtecknade ordet varit ett hotat kulturarv. På lertavlor, pergament eller hugget i sten – alltsedan människan började nedteckna sin historia har det funnits de som har velat äga, förstöra, gömma eller förfalska detta kulturarv. Varför är allas rätt till kulturarv viktigt för demokratin och för yttrandefriheten

Med Maria Dahlström, intendent Världskulturmuseerna, Greger Bergvall, bibliotekarie Kungliga biblioteket och Anna Carlstedt, utbildningsledare och författare. Programledare: Anna-Karin Johansson, journalist och tidigare generalsekreterare för Svenska Unescorådet.

  • När; Norrtälje litteraturdagar 2025, torsdag 15/5-25 kl 1600-1730
  • Var; centrala Norrtälje (lokal ännu inte klar)
  • Kostnad; jag återkommer om detta.


Mika Wallander. Bortom tjuvarnas marknad.

Söndag 25/8-24.

Norrtälje kyrka.



Det är ett fint sorl i rummet. I det höga valvet över oss hänger kristallkronor, ljusen är tända på altaret. Diakoner, musiker, vaktmästare, sångare och präster språkar med varandra och andra, utspridda, vänliga, glada. Några i tjänst, andra inte. Sorlet är vackert. Jag känner igen många människor, trots att jag inte varit på gudstjänst på många år. Kyrkfolk, bygdefolk, hemmafolk, bokcirkelfolk, bokhandelskunder, fikafolk på stan som hälsar glatt, hundägare, bekant folk, nytt folk och långväga folk. En fullsatt kyrka är vackert.


Jag hör några av dem tala om gårdagens PRIDE, hur mycket värme och kärlek som spreds. De var förundrade och lyckliga över det. Glädje är vackert. 


Temat idag - denna söndag - var medmänniska. Det passar sig för dagen, livet och allt och alla vi möter. Inte bara idag. Alltid. 


Sång, text, psalm, takt, känsla. Mika Wallander avskedapredikade inför en fullsatt kyrka. Om demokrati, empati och medmänsklighet. Jag fylls av värme i min själ. Musik och sång, poesi och rungande applåder. Tänk, att söndag efter söndag få tala på en plats där temat är satt, där människor sitter bänkade och några av livets viktiga ämnen kan lyftas. Livet. Är det inte vackert, säg?


Någon sa häromdagen i ett samtal i butiken: det är knappast någon som går i kyrkan längre. Jag protesterade då, jag gör det igen. Det är många som då och då, några ofta, andra ibland, hittar till sin kyrka, och där möter sin plats, sin gud och sin tro. Gemenskap och sammanhang, musik, glädje och lust. 


Jag tycker att tro, gemenskap och sammanhang är vackert. Det och mycket annat kan vi prata vidare om när vi möts i bokhandelns vardagsrum den 5/9-24 för att samtala om Mika Wallanders bok Bortom tjuvarnas marknad.




***** 


Torsdag 5 september 2024, kl 1615-1745. Öppet boksamtal. Vi läser Bortom tjuvarnas marknad (Mika Wallander) och samtalar om innehållet i boken. Du är inte med i en fast bokcirkelgrupp, samtalet är öppet för den som vill läsa boken och prata om den tillsammans. Författaren deltar i samtalet. Kostnad: köpet av boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Föranmälan: ja, skyndsamt (så att du hinner läsa boken) till bokhandeln. Plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 


Värdedrakarna : Alfred vågar vara snäll. Cornelia Kindmo. Hanna Ingvarsson. (3-6 år).

Värdedrakarna : Alfred vågar vara snäll. 

Cornelia Kindmo. Hanna Ingvarsson.


Färgglädje, med nya detaljer att upptäcka vid nästa läsning! Och med en fantasisaga som heter duga. 

Ibland säger kunderna att allt är så tillrättalagt nuförtiden, kan det inte bara vara en saga?

Det här är en saga om att vara snäll. Den är inte tillrättalagd, tänker jag, som samtidigt undrar vad en saga utan tillrättaläggande - ämne -  egentligen skulle vara. Så, såtillvida är den ändå tillrättalagd, annat är inte möjligt. 

Värdedrakarna är rolig, tokig och har ett självklart budskap - var snäll, det är bäst för både dig och mig. Den har illustrationer för barn, med fantasi, detaljer och färg. Tänk, att vara drake och kunna spruta såpbubblor, eld eller blomster. Den som kunde det är speciell. 

Ja, vi har alla unika förmågor, vilken är din? Ska vi prata om hur olika det känns när någon är dum eller snäll?

Värdedrakarna - Alfred vågar vara snäll - passar finfint till barn i ålder 3-6 år.

Cornelia Kindmo har skrivit. Hanna Ingvarsson har illustrerat. Tillsammans med ditt bokförlag har de skapat en läsglad barnbok för fantastiska stunder med de små och sprudlande barnen. 



Värdedrakarna : Alfred vågar vara snäll. Cornelia Kindmo. Hanna Ingvarsson.

Draken Alfred bor bland Skogsfolket  långt ute i skogen. Alfred kan något som ingen annan kan.  Han kan spruta såpbubblor. Stora och starka bubbliga bubblor som barnen älskar att studsa på. I skogen bor även draken Erik och hans kompisar.  De brukar reta Alfred för hans bubblor. Men en dag råkar Erik ut för en olycka.  Ska Alfred våga vara snäll trots att Erik retas?


Det här är första boken i serien Värdedrakarna som bygger på våra värdegrunder. I delen om draken Alfred får vi lära oss vikten av att vara snäll.



#Värdedrakarna #Alfredvågarvarasnäll #CorneliaKindmo #HannaIngvarsson #dittbokförlsg #barnböcker 3-6 år #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #kulturtorget

Franskt.


Elisabeth Grate bokförlag ger ut fantastiska böcker. Vi upptäcker det igen och igen.


Häromnyss sågs vi i bokhandeln för att tala om Ingenting tillhör dig, av Nathacha Appanah. En deltagare börjar med att säga att hen inte vill dissekera boken, den är för bra för det, perfekt. Hen säger att det är en framtida nobelpristagare. Jag ler inombords, Appanah är fantastisk, ja, jag har läst boken två gånger efter varandra och kommer att försöka läsa den igen så snart som möjligt. Språket, berättelsens väv, geografin, kulturen, glömskan, sorgen, livsförutsättningarna - så väl beskrivet, så få ord, så lätt att läsa och så poetiskt. Missa inte denna skatt.


Vårt syfte med våra bokcirklar är inte kritik, det är innehåll, språk och berättelser. Det är att tala om innehållet, att förstå, släppa in varandra och lyssna på varandra, inte kritisera författare eller bok. Kritik är inte vårt syfte, samtal om innehåll är vår önskan.


Ytterligare franskt, aktuellt hos oss just nu.



Editions J
ger också ut franskt. Glömda om söndagen av Valerie Perrin är en vacker feelgood med deckarkänsla, och allt däremellan. Vid lite grävande i berättelsen noterar vi att det inte egentligen är en feelgood-berättelse, men vi blir inte illa till mods. Ja, förutsättningarna finns för det, men Perrin skriver oss till nyfikenhet och glädje, inte till obehag. Det finns väldigt många lager i den här berättelsen, som tex oväntad kärlek, otrohet, ond bråd död, livslång olycka och magisk omsorg om de äldre. Glömda om söndagen kan läsas av både feelgood-läsare och de som inte är sådana. Det är spänning, man vill vidare men bör också akta sig från att hasta eftersom man då riskerar att missa någon relevant detalj. 


Både Ingenting tillhör dig och Glömda om söndagen är bokcirkelböcker som heter duga, väldigt olika och väldigt samtalsmöjliga - njutbart både i läsning och i samtal. Ingenting tillhör dig kan man med fördel läsa två gånger. Det var flera som gjorde det, andra sa att de kanske borde det. 


Tack, alla fantastiska människor som deltar i bokhandelns samtal. 


Tack, för fantastiska samtal. 


Tack!


A..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...