måndag 28 december 2020

Livets tunna väggar - Nina Burton



"Den stora naturtomten hade en levande atmosfär. På sydsidan klättrade ett mossigt litet berg bland tallar och ekar med livliga nötväckor. I väster anades hemlighetsfulla stigar inne i blåbärsriset, och på norrsidan gränsade tomten brant mot en allmänning med ett glittrande sund som fond. Genom att det inte fanns några inhägnade gränser kändes allt på en gång enskilt och öppet, ungefär som i det lyhörda gamla huset."

Här, i sommarstugans väggar och tak och i den omgärdande naturen, bekantar sig Nina Burton med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk. Med smittande nyfikenhet letar hon fram existensen i alla dess former, det mysterium som är livet.



Nina Burton skriver om naturen runt hörnet. Hon följer naturen, tänker kring andra författare, lär sig om djuren och deras sätt. Hon står mitt ibland dem, följer dem stillsamt med blicken, förundras och noterar. Hon gräver i litteraturen, men mest i trädgård och natur. Hon delar sin kunskap och sina tankar med oss, jag lär mig mer och njuter textens sammanhang. Ekorren, kråkan, duvan, gåsen, räven och så vidare. Hon tar dem en i taget, fångar deras plats och roll. 

Hon berättar med omsorg och glädje om humlorna och myrorna, fåglarna och insekterna. Hon lär sig om deras liv, hur de behöver vattnas och ges tilltugg som passar. Hennes berättelse är varm och vacker, ja, det här är en magisk berättelse. Ja, verkligen något att läsa. 

Låt berättelsen om naturen & djuren fånga dig. Det är verkligen vackert, synnerligen vackert. 

Nina Burtons bok Livets tunna väggar var nominerad till Augustpriset 2020 - i klassen Årets svenska fackbok. Vinnare i klassen blev Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba. Också den en viktig bok.

A..





Artikeln är publicerad i Miljömagasinet 

fredag den 22 januari 2021

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...