tisdag 28 juli 2020

Själarnas ö - Johanna Holmström


År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet. Fyrtio år senare är den femtonåriga Ellinor indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa.

Johanna Holmströms bildrika och drabbande roman bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

Själarnas ö rör frågan om mental ohälsa och mentalvård. Berättelsens plats är Finland, eller dess skärgård. Tiden är sent 1800-tal och första halvan av 1900-talet, kanske lite längre än så. Finland, inte Sverige, men visst var det likadant här?

Berättelsen rör längtan, sorg, kärlek, frustration, makt, föräldrars kärlek och uppgivenhet, sexualitet och mycket annat. Jag tänker kring hur man förminskar människor, håller den fångna på en liten fysisk eller mental yta, utsätter den för tvång och rädsla. Är mentalvården lika illa idag, men bara på ett annat sätt?

Ja, det är verkligen en drabbande roman. Den ligger länge kvar i min tankevärld efter läsning.

Jag hade en kund som kom in igen och igen och köpte Själarnas ö. Hon sa; alla mina vänner måste läsa den här. Den är så viktig, så väldigt viktig. Jag håller med henne i detta.

Ja, jag rekommenderar verkligen den här historiska romanen.

A..#själarnasö #johannaholmström #norstedts #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #norrtälje #ettlevanderoslagen #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #smultronstället #visitsweden #visitroslagen #hemester #svemester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...