tisdag 4 juni 2024

Den siste teaterdirektören. Berättelsen om Benny Fredriksson. Johan Hilton.

I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.


När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.

Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.


Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.


Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.


Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.


Johan Hilton har skrivit en stark berättelse om Benny Fredriksson. Han har berättat om barndom, ungdom och vuxenliv. Han har lyft drivkrafter och engagemang, möjligheter och svårigheter. Jag ser honom - Benny Fredriksson - som en driven och duktig chef som också driver platsens framgång på ett sätt som krockar med andras inställning och egenskaper. 


Man kan inte gillas av alla, särskilt som driven chef. Det gör - i förlängningen - det fasansfulla drevet. Människor - som vill skada andra - skapar det fasansfulla drevet. 


Jag bugar och tackar för en mycket läsvärd bok. Jag fasar över dreven och människorna som låg bakom detta, både media generellt, Aftonbladet med dess inblandade och alla i Stadshuset med omgivande (o)vänner som inte hindrade drevet som aktivt upparbetades av antagonister under hans arbetsliv - de som stod tysta och de som bidrog till Aftonbladets artiklar som satte snurr på drevet. Jag fasar och hoppas att människor förstår att det kostar liv att degradera människor i offentligheten. Det har hänt förr, jag hoppas att det aldrig händer igen. 


Det här är en bok att läsa för dig som intresserar dig för Stadsteatern, för mediadrev, för en duktig människa och för en stark chef. 


Hur skulle du ha tagit de ord som drevs fram av en liten klick människor och Aftonbladet? 


Den här boken rekommenderas varmt av mig - till dig. 


A..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...