tisdag 4 juni 2024

Dansösen. Patrick Modiano.


 »Dansösen brukade komma till Gare du Nord sju och fyrtiofem på morgnarna. Sedan metron till Place de Clichy. Huset där Studio Wacker låg var förfallet. På bottenvåningen  ett tiotal begagnade pianon oordnat som i ett förråd. Våningen ovanför ett slags kantin med en bar och så danssalarna. Hon tog lektioner hos Boris Kniaseff, en ryss som ansågs vara en av de bästa lärarna ... En speciell lukt av gammalt trä, lavendel och svett.»

I sin senaste roman Dansösen tänker författarjaget tillbaka på en period i sin ungdoms Paris femtio år tidigare, en tid av vilsenhet inför en oviss framtid. Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid, minnesbilder av möten i det förflutna dyker upp i ett beslöjat ljus.


Den franske författaren Patrick Modiano, född 1945, har sedan debuten 1968 skrivit ett trettiotal böcker. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Patrick Modiano har genom åren mottagit en rad litterära utmärkelser och tilldelades 2014 års Nobelpris i litteratur »för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste  levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld». 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...