Tre beväpnade män förändrade allt. Mika var blott ett år gammal när hennes biologiska mamma den hon kommer att kalla sin landsmoder försvann framför hennes ögon på en stimmig gränd i Mumbai, vid den plats som heter tjuvarnas marknad. Under första delen av sitt liv drömde Mika Wallander mardrömmar om den våldsamma separationen. Vad var det egentligen som hände? Vilka spår och sår skapades? Och hur hanterar man smärtan över frågor som kanske aldrig kommer att kunna få några konkreta svar?
I Sverige lärde Mika känna sin mormor som sin bästa vän och förebild och vägen från tjuvarnas marknad i Indien till Roslagen blev kort och vägen från tjuvarnas marknad i Indien till Roslagen är kort. Den börjar och slutar i Mikas hjärta. I debutboken Bortom tjuvarnas marknad ger hon sig ut på en omvälvande resa och söker svar på främmande mark.
Mika Wallander är en av Sveriges utlandsadopterade. Hon kom till Sverige från Indien vid drygt två års ålder och växte upp i bland annat Roslagen. Där verkar hon också idag som präst och kyrkoherde. Hon har varit medförfattare i ett antal böcker på Verbum förlag och är verksam som krönikör.
Att veta varifrån man kommer.
Det präglar oss, att veta varifrån vi kommer och vad som har hänt i vår barndom. Det präglar oss, sätter spår som vi ibland behöver fundera över och bearbeta. Det kan påverka vår trygghet, beroende av vilka vi är, vilka egenskaper vi fått oss tilldelade och hur vårt start i livet har sett ut.
Att ha ett namn.
Vi är vårt namn, det spelar roll. Hur är upp till oss själva att förhålla oss till; hur vi tar det och hur vi är. Det är en rättighet att ha sitt namn och att inte berövas detta.
Att vara älskad, att vara omhändertagen, inte övergiven.
Hur påverkar det oss att vara älskade eller inte, att vara omhändertagna eller övergivna? Att tvingas ifrån någon vi tyr oss till, och nästa igen? Hur påverkar en vårdnadshavares förhållningssätt barnet och dess välmående, kanske i förlängningen hens hela liv? Att se varandra är viktigt, det kan göra skillnad i en människas liv.
Barntrafficking.
Stölder av barn, för försäljning och utnyttjande, är ett stort problem. Det förekommer t ex i Indien. Det är ett reellt problem. Hur säker kan man vara på att adoptionen gått rätt till, när underskrifter och dokument saknas eller är ofullständiga, eller personerna och händelser inte är korrekt härledbara.
Plikt.
Att resonera kring plikt är intressant. Varför gör vi som vi gör? Vad är plikt och hur uppkommer den? Är det plikt som gör att vi vill göra något för någon annan? Är det en lättnad att inte behöva?
Hur har adoptionerna gått till?
Mika Wallander är adopterad från Indien och reflekterar över både sin adoption och över adoptioner generellt. Har hennes biologiska mor lämnat ett medgivande om adoptionen? Den frågan får hon inte svar på. Det finns inga dokument som bekräftar en sådan viljeyttring. Vi har sett reportage om hur att barn har kidnappats från sina föräldrar för att sedan adopteras till andra länder, t ex Sverige. Detta påverkar också barnen, deras önskan om att hitta sina biologiska föräldrar för att få en klarare bild om sitt varför, vem man är. Grunden är viktig, vår personliga grund, liksom även skälet till adoptionen. Vilka är vi om vi inte vet vår grund, vår historia?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar