onsdag 2 mars 2022

Gå-gator och gårdsgator i Norrtälje

 


Vårt centrum är tänkt att vara lite bilfritt, eller i varje fall lite billugnt. Det har man åstadkommit genom gå-gator och gårdsgator. Där ska man undvika körning och framförallt ska man köra med stor hänsyn till de gående. Det är helt enkelt ok att gå mitt i gatan. Tanken är fortfarande att alla ska samsas i god och vänlig ton. Bilisten får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Du som är förare har väjningsplikt mot gående. Den fotgående personen, det lekande barnet och den med rullator eller barnvagn har alltid företräde, sålunda. Det gäller vare sig bilisten eller den fotgående är glad, sur eller har bråttom. 

Gångfartsområde eller gårdsgata är ett område där trafiken sker på fotgängares villkor. Fordon får inte framföras i hastigheter högre än gångfart och de har väjningsplikt mot gående. Fordon får endast parkeras på markerade parkeringsplatser. Till skillnad från gågator är motordriven genomfartstrafik tillåten.

Några av gåfartsområdena i vår lilla stad är belagda med kullersten. Det kan man se som en riktning. Skyltningen vid flera av dessa gator lämnar förstås en del att önska, men regeln gäller ändå. Jag kanske ska skriva till kommunen och be dem uppdatera skyltningen, så att vi alla lättare kan se vilka regler som gäller här och där. Ja, kanske som ett medborgarförslag, helt enkelt. 

Tack, för varsamhet om varandra, både i trafiken och i livet.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...