torsdag 10 mars 2022

Aldrig våld! Astrid Lindgren


2018 var det 40 år sedan Astrid Lindgren tilldelades den tyska bokhandelns fredspris (1978). Sitt tacktal formade hon till ett flammande och angeläget upprop mot våld och tyranni. Talet är lika aktuellt än i dag, med sin raka beskrivning av ondskans mekanismer och vår starka längtan efter fred.

Förord av Marta Santos Pais, FN:s Generalsekreterares särskilda sändebud i arbetet mot våld mot barn. Hon leder FN:s internationella arbete för att förebygga och eliminera allt våld mot barn.

Efterord av Tomas Hammarberg, en av Sveriges mest internationellt kända experter inom arbetet för mänskliga rättigheter. Barns rättigheter ligger Thomas varmt om hjärtat och i många år arbetade han för att FN:s Barnkonvention skulle bli verklighet.

Den här utgåvan (2018) är illustrerad av Stina Wirsén.





Vi vill alla ha fred. 

Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? 

Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? 

Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. 

Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? 

Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.

Astrid Lindgren



God morgon, torsdag. 

Jag tittar på boken. Käraste Astrid Lindgren, tänker jag, så otroligt mycket du gjort för världen. Så många kloka ord du har spridit och så mycket tänkvärt du har planterat i oss. Den här boken innehåller hennes tal när hon fick Den tyska bokhandels fredspris 1978. Det tål att läsas igen och igen. 

Jag börjar läsa förordet, som är skrivet av Marta Santos Pais, FN:s Generalsekreterares särskilda sändebud i arbetet mot våld mot barn (2018). Det är starkt, vittnar om god kunskap om forskning och barnens rätt och går rakt in i mitt hjärta. Barn som utsätts för våld, hot om våld eller bevittnar våld riskerar att präglas av det under hela sin barndom, men också under sitt vuxenliv. 

Vi talar ofta om det i våra samtalsgrupper i bokhandeln, t ex hur vi bär med oss saker från vår barndom, hur kommentarer genom livet satt sig i vårt inre och hur slag sitter kvar i själen. Det är verkligen så, att vi präglas av både ord, slag och möten med människor. Vi är känsliga varelser, tänkande men vi kan se in i den andre, hur hen reagerar och bär med sig sina taggiga själar. Vi påverkas, vare sig vi vill eller inte.

Astrid Lindgrens tal - Aldrig våld! - är viktigt och självklart. Att det 1978 möttes av motstånd ter sig synnerligen märkligt, men varje tid har sina plågor och det tar tid att förändra. Att slå, med ord eller fysisk handling, skadar människor. Även om skadan hjälpligt läker riskerar den att finnas kvar i en människas inre för evigt. Den blir inkapslad i kroppen, med en droppe gift som tar sig ut när man minst anar det. Om vi bara kunde sluta skada, sluta orda och pika, sluta slå människor. Låt oss avstå riset, stenen och näven. Låt oss också avstå de elaka orden. Låt oss tala med varandra, hitta samförstånd och förståelse. Låt oss förklara och lyssna, för att förstå varandra. 

Aldrig våld! - är en liten skrift, utgiven av Astrid Lindgren Text - som är viktig läsning även idag.Just den här utgåvan är från 2018. Den är relevant. Den rekommenderas stort.

Anette Grinde

Bokhandlerskan i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.



#kvinnoveckan  #astridlindgren  #aldrigvåld  #roslagensbokhandel  #välkommentillbokhandeln  #välkommentillnorrtälje  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...