fredag 23 november 2018

Samtal om; Totalskada - Helena von Zweigbergk


Totalskada
Helena von Zweigbergh
Norstedts förlag
2018

Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla.

Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada.

Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?

Vad finns kvar när alla saker brunnit upp? Behöver vi dessa för att gå vidare? Vad händer om det sker? Vems är felet?

Bara att lyssna till berättelser om denna bok sätter fart på min fantasi. Är detta en bok om saker? Eller om skuld? Eller om en skilsmässa? Ja, det lär jag få utröna nu när en av bokhandelns bokcirklar har valt denna bok för läsning. Det innebär att vi har att läsa och begrunda denna bok, för att sedan kunna samtala om den i ett möte några veckor senare.

Den här boken har talats mycket om i media, på bokhandelsträffar och i bokhandeln. Jag är fantastiskt glad över att en av våra bokcirkelgrupper nu har valt den till läsning.

Vi har en plats ledig i denna bokcirkelgrupp - vill du vara med i en bokcirkel hos oss, så titta in i butiken och anmäl ditt intresse! Det är enkelt att delta i våra cirklar, vill jag nog hävda. (Även om jag kanske är partisk i frågan).

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...