fredag 16 november 2018

Samtal om; En sekund är jag evig

I går samtalade vi om boken En sekund är jag evig - av Maria Gustavsdotter - i en av våra cirklar i butiken.  Deltagarna i cirkeln har läst boken och var nu redo för ett samtal. Det gör boken så mycket bättre att tala om den - är en vanligt förekommande reflektion i våra cirklar. Just så är det verkligen. Vi gillar samtalen här.

Vi talade om kvinnorna och männen i berättelsen, om hur författaren tänkt när hon döpt karaktärerna eller vilka egenskaper olika karaktärer har. Den här boken innehåller historia - här 1700-tal - som också kan kopplas och relateras till bokhandelns hus och våra trakter. Handlingen utspelar sig visserligen huvudsakligen på västkusten, men visst hittar vi relevanta samtalsämnen häröver ändå. Rysshärjningarna är en sådan - de ägde rum precis strax efter och kanske som ett resultat av någon av de händelser som utspelar sig i boken.

Vi talade t ex om hur någon är helt inkompetent uppgiften att ta hand om sin nära medan andra gör det med glädje. Hur olika vi är och vad det kan leda till. Och förstås hur annorlunda livet tedde sig i 1700-talets Sverige och i 2000-talets.

Vi talade också om kopplingen mellan delarna i boken, vad som är spännande och intressant och hur vi kommer att agera med denna bok i vår hand i förhållande till andra - om vi kommer att rekommendera eller låna ut den till en vän.

Vi läser gärna mer av Maria Gustavsdotter.

Härnäst i denna cirkel läser vi Jag for ner till bror - av Karin Smirnoff (Bokförlaget Polaris). Det är Smirnoffs debutroman - som också nominerats till Augustpriset 2018.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...