onsdag 24 januari 2018

Att återvända till livet av Dina Rajs och Jovan Rajs

Att återvända till livet
av Dina Rajs och Jovan Rajs
2018

På ett judiskt sommarkollo i den lilla kuststaden Rovinj i Jugoslavien träffas en pojke och en flicka. Året är 1955 och de två ungdomarna finner varandra i det stora mörkret efter andra världskrigets slut. Jovan ser ingen anledning att leva. Hans mamma, hans pappa och hans storebror är mördade. Otaliga andra i släkten är dödade. Dagarna fördriver Jovan med ensamma vandringar i staden och framför radions musiksändningar. Dina känner sig utanför på sin nya skola, men hon vill bli vuxen och påbörja ett nytt liv. Nu är hon och mamma Lea inte gömda längre och hon behöver inte ljuga för någon om sin judiska härkomst.

Dina och Jovan gifter sig, får barn och flyttar 1968 till Linköping, Sverige. De skapar ett tryggt och stabilt liv tillsammans och börjar så småningom föreläsa i svenska skolor om sina upplevelser under nazismen. En dag räcker en ung tjej upp handen och frågar: Hur blev ni hela?

Frågan tvingar Dina och Jovan Rajs att söka svaret.

I Att återvända till livet berättar Dina och Jovan Rajs om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet. Efter krig och folkmord, död och förlust hittar de ett sätt att hålla ihop sin familj och sig själva. Dina Rajs är arkitekt och författare. I En reva hade nätet - och där slank jag ut (2009) skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget.

Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin och författare. I Ombud för de tystade (med Kristina Hjertén, 2001) skriver han om sin tid i nazisternas arbets- och koncentrationsläger. De är båda pensionerade och bosatta i Stockholm.

Dina och Jovan besöker Svt Gokväll den 23/1 2018 och talar om boken och om sina liv. Varför överlevde de? Vad hände sen? Varför skrev de denna bok? De är överlevande, inte överlevare. De var barn när de hände och var i händerna på omständigheterna. De kunde inte slåss för sin överlevnad. De klarade sig och fick fortsätta sina liv under andra förhållanden.

De har båda skrivit om sina upplevelser tidigare. De är ute i skolorna och berättar. På sistone har de märkt att frågorna ändrats och det fanns skäl att skriva om också de frågorna. Det är alltså nya frågor som behövde begrundas, vilket de då här gjort tillsammans.

Hur blev ni hela - var en av frågorna som de behövde fundera över. En åhörare ställde frågan och den är förstås svår. Vad menas med frågan och hur kan den besvaras? Att vara hel kan vara att gå vidare, utan att glömma något. Att njuta av livet nu, men ändå att inte glömma det fasansfulla som har hänt. Minnet sitter kvar, men vi måste gå framåt, säger Dina och Jovan.

Det här är en bok att läsa, tänker jag, när jag lyssnar till författarna i Gokvällstudion. Kanske för att lära, försöka förstå och inse vad som har hänt. Intervjun i Svt Gokväll känns i magen hos mig.

Ja, det här är en bok att läsa. Den finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...