fredag 19 januari 2018

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson

Räfvhonan
Anna Laestadius Larsson
Piratförlaget
2015

Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer.

På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet.

De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.

Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt. Det handlar också om kvinnornas position i samhället och livet vid hovet och på Stockholms gator under åren 1810-1816. Anna Laestadius Larsson är författare och journalist med starkt intresse och engagemang för kvinnohistoria och villkoren för kvinnor idag.

Detta är en historisk roman, med ett svenskt 1800-tal, starka skillnader i livsförutsättningar, livsöden, människors roller och sjukdomar som heter duga. Här finns kärlek, instängdhet i livet och fantastiska historier. Ja, här finns också grovt och skändande våld och riktig fasa. Ja, boken skapar många funderingar och riktningar.

Tänk, så fantastiskt Laestadius kan skriva. Tänk, så härligt det är att få - kunna - läsa de fantastiska berättelserna som också har en grund i andra tiders livsförutsättningar. En stunds fiktion, blandat med viktig historia. Att läsa är verkligen innerlig glädje. Jag gillar Räfvhonan, vill knappt lägga den ifrån mig under läsningens gång. Jag känner lukterna, glädjen och sorgerna i mig allt eftersom. Det är verkligen en fröjd med sådana böcker.

Hilma - en roman om
gåtan Hilma Af Klint -
är nu utgiven i pocket.
Läs också Barnbruden (2013) och Pottungen (2014). Ja, kanske ska de läsas först om du vill läsa alla tre? Vi noterar återkommande kunder som frågar efter dessa böcker, så vi försöker se till att de finns i våra hyllor allteftersom.

Vi har också Hilma - en roman om gåtan Hilma Af Klint, också den skriven av Anna Laestadius Larsson. Hilma - en roman om gåta Hilma Af Klint är nu utgiven i pocket.

Böckerna finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...