lördag 27 januari 2018

Förintelsens minnesdag 27 januari

Förintelsens minnesdag - den 27 januari - är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Den 27 januari 1945 var dagen som fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades. I år infaller denna dag på en lördag, ja, det är dagen idag! Låt oss ha all den förfäran och sorg som andra världskriget förde med sig i vår tanke idag.

Minnesdagen är t ex till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Den är också till för att minnas, att aldrig glömma det som hände. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag. Denna dag högtidlighålls årligen av bland annat Forum för levande historia.

I bokhandeln tänker vi särskilt på detta idag. Låt oss reflektera kring alla utsattas situation, låt oss lära oss mer om förintelsen. Låt oss försöka förstå hur vi kan undvika detta nu och i framtiden.

Ovanstående och nedanstående böcker är några exempel på böcker som just nu finns i butiken. Att återvända till livet, Överlevarna och Mischling berättar, på olika sätt, om något om hur det var. Vad kan vi, som inte var där, lära oss av detta? Ja, i vår historiehylla finns det fler böcker om andra världskriget, mm.

Ja, kanske är det en sådan bok vi ska välja i en kommande cirkel? En roman eller en faktabok som lär oss något viktigt om mänsklighetens historia?

Välkommen till bokhandeln idag!

A..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...