Är Stöld - boken - aktivism? Den kan ses som ett debattinlägg, eller hur? |
Aktivism syftar till att uppmärksamma en problematik för förändring, att ändra oegentligheter och orättvisor. Det kan röra människor, funktionshinder, busstider, korruption, våtmarker, diktaturens maktmedel, fred eller krig, styrning av land eller regioner, djur eller nästan vad som helst som kräver uppmärksamhet. Vilka frågor behöver lyftas med aktivism?
Aktivism är att påverka allmänhet eller beslutsfattare för att skapa förändring. Det kan göras på många olika sätt. Man kan skriva eller tala, lågmält eller högt. Man kan mötas tillsammans eller driva frågor ensam. Man kan demonstrera, lågmält eller högt. Man kan lägga sig på motorvägar, angöra båtar, bryta sig in i vapen- eller djuranläggningar eller demonstrera utanför byggnaden, hissa upp sig i träd eller dela ut flygblad på ett torg. När är vilket sätt det bästa? Är det olika för olika frågeställningar?
Man kan t ex använda:
* text: artiklar, debatt /opinion, böcker, flygblad
* demonstrationer (tillståndsplikt)
* tal: podd, radio eller på gator och torg
* påverkansgrupper (lobbyism)
* civil olydnad
* med mera
Vi har en långt gången yttrandefrihet och demonstrationsfrihet i Sverige, men samhällskontraktet säger ändå att det behöver göras under (relativt) ordnade former. Det är inte alla som håller med om önskan om stillsamhet, de känner behov av att provocera. Det skapar förstås oro i samhället, ibland med stora skador på människor och egendom som följd. Missbruk kan leda till ifrågasättanden av våra rättigheter.
Det finns därtill ibland ett behov av att göra aktiviteter som innebär civil olydnad, alltså demonstrationer eller aktiviteter som bryter mot lagen. Tanken med civil olydnad är normalt sett inte att skada andra, men att ändå (i vänliga termer) bryta mot lagen för att uppmärksamma en samhällsbrist. Poängen är att den som genomför aktionen ska vara beredd att ta sitt straff, acceptera en dom. Det görs t ex ofta inom djurrättsdemonstrationer, där också rättegången används som ett tillfälle att ge uttryck för sin åsikt om varför aktionen har genomförts och vad den syftar till. Motsvarande aktioner, t ex för våtmarksskydd eller restaurering, har på sistone genomförts t ex på allmänna vägar genom att hindra trafiken att ta sig framåt och i skidspåren för att hindra tävlande att nå sina mål. Aktivisterna söker efter största möjliga uppmärksamhet, men äventyrar då också samhällets välvilja.
Aktivism och civil olydnad är ett mer accepterat påverkanssätt när man inte skadar andra eller annan persons egendom. När man förstör för andra människor som är på väg genom sina dagliga uppgifter, t ex till sjukhus, arbete eller hem riskerar man att förlora allmänhetens förtroende. Liknande irritation uppstår för publik och tävlande, när man stör tävlande i ett skidspår. Man förstör för människor som (normalt) inte är den person eller företeelse som man vill förändra. Det är en typ av aktivitet som riskerar att minska allmänhetens acceptans för aktivism. Folk blir helt enkelt arga eftersom aktivisternas agerande förstör för dem i deras vardag. Vad gör det med sakfrågan som aktivisterna vill uppmärksamma?
Kan för hårdhänt aktivism påverka samhällets, allmänhet, myndigheter och rättsinstanser, syn på aktivism och civil olydnad? Kan den påverka lagstiftning och rättstillämpning? Kan den skapa större avstånd och förståelse i ett samhälle (tex höger, vänster)?
Är största möjliga skada att föredra eller är samtal, arrangerade debatter, demonstrationer, artiklar och annan typ av mild och relativt lågmäld opinionspåverkan mer effektiv? Hur mäter vi effektiviteten i en påverkanskampanj?
Vilken aktivism är ok och vilken är inte om jag vill påverka politiker, allmänhet och beslutsfattare i tex miljöfrågor eller ickevåldsfrågor, både stora och små?
Sammanslutningen Vi måste prata demokrati (som har koppling till studieförbund och folkhögskolor) har ett digitalt frukostmöte den 7/12-22 med tema aktivism. Vi tänkte lyssna på det gemensamt, för att sen själva prata vidare om saken.
Vill du delta?
Hör av dig, i sådant fall till info@roslagensbokhandel.se eller tfn 0708905731 till Anette Grinde
Onsdag 7/12-22, kl 0830-1030.
Lilla torget 1, Norrtälje.
Mångfald Tillsammans
Inbjudan hittas här: https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/demokratiska%20samtal
Vi måste prata hittas här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar