söndag 23 oktober 2022

Obol för älskade. Selene Hellström.

Obol för älskade. 

Selene Hellström. 

Tre syskon, tre olika upplevelser av samma barndom.

Visst är det märkvärdigt hur man kan vara del av samma familj, med samma mamma och pappa, och ändå ha helt olika bilder av sina föräldrar och sin uppväxt. Finns det något rätt och fel och kan man mötas bortom trosföreställningarna?

I sin roman Obol för älskande undersöker Selene Hellström syskonskap och minnets bedräglighet i tre berättelser som flätas samman av begär, svek och illusioner.


Bokens omslag är glittrande vackert, det vackraste som finns. Det gör mig förälskad. Jag börjar min läsning. Uppslukas av texten. Njuter min läsning. 


Han bad om att få ta en dusch. Det fick han. Mannen betraktade honom, var han förälskad? Var det ömsesidigt? Nej, troligen inte. Eller kanske? Vad vet vi om varandras känslor när vi inte törs fråga? Ja, vi kanske inte vill veta hur sanningen ser ut. Kanske kan sanningen aldrig nå oss, eftersom vi ser varje fråga så olika? 


Jag känner hans känsla, kärleken, magin, oron, insikten. Hur känner man när känslan inte är besvarad? Eller när den är? 


Vad händer när kärleken upphör, kanske ser sig lurad? När man övergår från blind till seende. Och vad händer när styrkeförhållandet ändras i en relation? En blind blir seende, den seende tappar sitt övertag. Vad gör det med relationen? 


Elios, mannen som vi möter i hans utsatthet, hans längtan, utnyttjandet och oförmågor. Ja, han är också fullt kompetent. Återigen, ja, det är förskräckligt svårt att vara människa, lyckas i alla led. Säga, träffa rätt och veta. Finns det någon som kan det? 


Jag undrar över kärleken och utnyttjandet. Vad är kärlek? Vad är utnyttjande? Vem står för vad i relationen? 


Handlar livet om kärlek, att hitta hem hos någon (eller något)? Han känner skam för att han inte kan se att han betytt tillräckligt mycket för någon. Hur vet vi vad vi betyder för någon? Är vår känsla sanningen? 


Syskon. Vad betyder syskon och hur förhåller de sig till varandra. Han har två systrar. De hånar, sänker honom lågt. Hon har en syster och en bror. Systern har henne i sitt grepp, förmår henne att resa, får henne ur slag. Hennes känsla bygger rädsla i mig. Man kan undra varför. Hon blir nästan galen. Vad skulle man själv bli när man uppfattar omgivningen som hotande. Och man plötsligt blir inlåst. Creepy. 


Vem är vuxen situationen att vara liten eller stor. När lär vi oss att hantera oss själva och varandra? 


Systern är också människa. Hon ser saken från ett annat håll, vet inte känslan i dem andra. Varje människa tror sig veta sanningen, men kanske är det ingen som har rätt? 


Kärlek och sorg. Kärlek, liv och sorg. Att älska. Kanske kan man inte rå över vem man älskar. Eller inte. 


Ja, som syskon ser vi på saken ur olika perspektiv. Vi förstår olika, har olika egenskaper. Ett liv, var och ens liv kan bara beskrivas av den som levt det, eller hur? 


Läs, bara läs! 


A..



Tisdag 25 oktober 2022. 
Extra bokcirkel; Obol för älskande - Selene Hellström




#obolförälskande #selenehellström. #läsbaraläs 

#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #norrtälje #oktober 


Tillagd på listan för #bokhandelnsvänner 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...