måndag 24 oktober 2022

Nominerade till Augustpriset 2022; Årets svenska skönlitterära bok

 

Nominerade till Augustpriset 2022

Årets svenska skönlitterära bok

Ixelles, Johannes Anyuru, Norstedts

Fiktiva livsöden är ett kapital som kan styra världen, medan verkliga människor som inget har riskerar att förlora allt – och gå under i bortglömda stadsdelar utan namn. Johannes Anyurus Ixelles är en existentiell och poetisk roman om berättandets gäckande makt, och en generation barn som gjorts omöjliga att sörja. 
 

Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag

Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.
 

Björnjägarens döttrar, Anneli Jordahl, Norstedts

Björnjägarens döttrar är en driven och upprorisk roman om syskonskap, våld och ensamhet. När Anneli Jordahl går i dialog med en finsk klassiker blir sju systrar föräldralösa och drar till skogs för att överleva – i en kamp mellan natur och kultur, ursprung och civilisation, begär och bildningstörst. En vildsint berättelse om längtan efter att ställa sig utanför samhället, och priset för detta. 
 

Minnen av infraröd, Iman Mohammed, Norstedts

Dillchips, dadlar och gurkmeja. Långa flätor som klipps av. Våld som missar – och träffar. Genom förtätade bilder och språkliga vändningar som följer minnets egna lagar undersöker Iman Mohammeds diktsamling Minnen av infraröd det svåra utrymmet mellan språk, kropp och erfarenhet. Explosivt och koncentrerat intas det vardagliga av smärtan, och av det som gått förlorat. 
 

Dröm, baby, dröm, Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand

Dröm, baby, dröm är en tät och infallsrik diktsamling som hämtar sin kraft ur grekiska tragedier, psykologiska skattningstabeller och ett skövlat folkhem. Jenny Tunedal talar förlustens språk i ett evigt efteråt, och dess slitna bilder skiner som nya i en oförsonlig och rasande sorgesång. 
 

Djävulsgreppet, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag

I denna komplexa roman skildrar Lina Wolff en relation där erotik, kontroll och död öppnar ett gapande slukhål för både huvudperson och läsare – bortom normalitet och galenskap. Med oväntade upptrappningar och skeva dimensioner bär Djävulsgreppet på en intensitet som sätter själva verkligheten ur spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...