söndag 2 oktober 2022

26/10-22. Ska vi prata om hur vi tar ansvar för varandra? Eller ska vi köra vårt eget race?


Kulturen, livsförutsättningar och vår ryggsäck påverkar varje steg i våra liv. Vad vi är. Det påverkar också våra barn. När jag läser om papporna, sönerna, livet och familjerna i Papporna, sönerna, våldet tänker jag på var och ens ansvar, förmåga och omgivningens gensvar. Det är inte så lätt att vara förälder, det är lätt att stå vid sidan om och vara kritisk och det är lättare att vara efterklok än när man står mitt i. Var och en är bara människa, men det är också lätt att alltid försöka lägga skulden någon annanstans än på sig själv. Allt är en kombination av egenskaper, händelser och möten.

Varför bor jag där jag bor? Varför träffar jag dem jag träffar? Varför tänker jag som jag tänker? Varför går mina barn i den här skolan? Varför når jag dem på deras planhalva eller varför gör jag det inte? Varför håller sig jag och mina barn till vårt gemensamma samhällskontrakt eller varför gör vi eller någon av oss inte det? Varför kan vi hitta rätt hjälp när vi behöver det eller varför lyckas vi inte med det?

För vad ligger ansvaret på var och en? För vad ligger ansvaret hos någon annan? Vad hjälper det barnet att ansvaret ligger på den vuxne, en förälder eller t ex skolan om han eller hon inte förstår hur det ser ut eller förmår fånga det på rätt sätt? Hur hjälps vi åt?

Varje möte spelar roll i våra liv. Du och jag. Och hur vi lyckas förhålla oss till det. Det beror på hur vi är. Du och jag. Som vuxen eller förälder, som människa.

Jag vill gärna prata om hur vi tar ansvar för varandra, sätter solidariteten och samhället i stort också som vårt, var och ens, tar eget ansvar istället för att bara tänka på oss själva och jag vill tala om vad stat, skola och kommun ska göra. Hur samverkar vi bäst tillsammans när någon annan (person eller instans) inte kan?

Det är människor det här handlar om, eller hur? En son, en pappa, en dotter, en mamma, en vän, en kärlek - en människa. Kan vi prata om det här onsdag 26/10-22, kl 1730 i bokhandeln i Norrtälje?

Kom (genast) till bokhandeln och anmäl dig, säg: hej, jag vill vara med och prata och fundera över det här med våld, kriminalitet, dödsskjutningar, rädsla och allt varför och hur som uppkommer i samtalet kring det.

Mer information om förutsättningarna för samtalet den 26/10-22  här; 
https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/demokratiska%20samtal


#Pappornasönernavåldet   #BeataHansson   #VesnaPrekopic. #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs   #demokratiskasamtal #orossamtal Tv4 Nyhetsmorgon: https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/rekordm%C3%A5nga-skjutna-till-d%C3%B6ds-vad-kan-papporna-g%C3%B6ra/13791362



Senaste nytt för bokhandelns vänner hittar du
vid fliken bokhandelns vänner i övre kanten av hemsidan.

Välkommen!


Demokratiska samtal.

Bokhandelns vänner oktober 2022.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...