tisdag 2 februari 2021

Allt är en konspiration - Kent Werne


"Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det.

Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Kent Werne är frilansjournalist och författare med en rad avslöjande artiklar och reportageböcker bakom sig. På Ordfront har han tidigare utkommit med böckerna Du sköna nya hem (2010) och Amerikansk höst (2012). Han är född 1978 och bor i Stockholm."


Till bokhandelsprojektet demokratiska samtal letar vi (jobbiga) samtalsämnen och kunniga föreläsare.

Extremism, konspirationsteorier och vaccinationsmotstånd är exempel på frågor som kan komma i fråga i det fortsatta samtalet. Ja, vi vill också fortsätta att tala om rasism, demokrati, psykisk ohälsa, beroenden, suicide, rättvisa, hbtq, minoriteten och majoritetens situation, med mera. Kan vi förstå andras viktigaste sakfrågor bättre om vi sätter oss i deras skor, verkligen försöker förstå hur de har det? Vad är skillnaden mellan evidensbaserad fakta - forskning - och känslomässigt styrd information? Är det ytterligheter eller vad finns däremellan? Varför tror någon inte - eller bryr sig inte om - den genomförda forskningen och/eller myndighetsinformationen? 


Underlag för samtal (film, hemsidor, tv); 

Underlag för samtal (böcker);
  • Allt är en konspiration - Kent Werne
  • Hatet mot judarna - Björn Wiman, Sanna Sjöswärd
  • Handbok för demokrater
  • Free Spin (beroenden)


Just nu läser vi Handbok för demokrater, där samtalet kan utgå ifrån frågan om vad var och en kan göra för det gemensamma bästa. Ja, vi behöver ta samtalet, möta människorna. Måste vi tycka lika? Nej, men vi vill kunna samtala med varandra, utan hat och hot, försöka förstå vad som händer i världen och vad vi kan göra i olika situationer? 


A..
#roslagensbokhandel #roslagenssparbanksstiftelser #demokratiskasamtal #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #magiskasamtal  #MångfaldTillsammans #roslagen Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...