tisdag 11 juni 2019

Vem kan segla - Eva-Marie Liffner


Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan åttio år tillbaka en fullriggare från sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. Af Chapman är ett av Stockholms verkliga landmärken, men namnet har nästan blivit som en barnramsa, något som tömts på innehåll. Vem var egentligen Chapman?

Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya män, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyggare, en modern vetenskapsman och nytänkare, men med tillräckligt mycket kunskap om att följa havet och vågorna och inte styra alltför mycket, för sådant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker få fatt i människan Fred Chapman, innan han blev af och stelnade som marmorbyst. Resultatet är ett slags saga, en tall yarn om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vända, höga damer och herrar att tjäna, förmodligen alltid med ett skarp öga på sitt eget avancemang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer än en hamn, en sjöfästning, växer som en kuliss bakom de nya herrarna till en anspråksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

Visst låter det väl spännande? Den här boken läggs nu på vårt bokvalsbord, alltså bordet där cirkelfolket i bokhandeln har att välja när det är nytt bokval för just den bokcirkelgruppen. Där ingår flera böcker, förstås - de har alltid ca fem böcker att välja på när det är dags för val av ny läsning. Ja, de ska enas - på ett demokratiskt sätt - i gruppen om vilken bok de ska läsa.

Alla läser samma titel för att sen samtala om den över en fika i bokhandeln! Samtalen är ruskigt intressanta och väldigt skojiga!

A..
Andra exempel på böcker som har legat eller just nu ligger på bokvalsbordet i bokhandelns cirklar under maj/juni 2019.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...