onsdag 19 juni 2019

Ásta - Jón Kalman Stefánsson


Igår talade vid om den fantastiska Vi for upp med mor - i en av våra cirklar. Ja, vi är sålda på Karin Smirnoffs författarskap. Ja, nästan alla - för vi har alltid lite olika tankar och åsikter, som verkligen berikar samtalet. Visst kommer det en trea i serien här, säger vi? Det får inte sluta här! Det får inte sluta så här!

Jag for ner till bror och Vi for upp med mor är en realistisk berättelse - det här kan hända, det kan vara sant. Vi tror och förstår att uppväxtförhållanden, sekter, livsförutsättningar och egenskaper kan vara just så här, inte bara i norra delarna av vårt land, utan lite var stans. Det är ruskig, men bra läsning.

Berättelsen är udda och fantastiskt, språket likaså. Vi njuter vår läsning.

Nästa bok till läsning för denna bokcirkelgrupp är Ásta - en bok av den isländska författaren Jón Kalman Stefánsson, som vi har hört väldigt mycket gott om. Många talar i lyriska ordalag - så det måste vi förstås utforska!

------ 

Ásta är en ung kvinna, född i början av 50-talet i ett passionerat äktenskap mellan Sigvaldi och Helga. Hon får en vild uppväxt som till sist för henne till konststudier i Wien och en kärlekshistoria med poeten Josef.

Det mesta i både hennes liv och romanen rör sig mot katastrofen. Föräldrarnas äktenskap tar slut, fadern ser i hög ålder sitt liv passera revy, återupplever striderna med brodern, konstnären.

Hur minns vi livskatastroferna, hur överlever vi dem?

Stefánssons svar rör sig alltid på en skala från utlevelse och missbruk till grå anpassning, över generationerna. Och som alltid ställer han konstens och litteraturens avgörande kraft mot dödens obönhörlighet. Som ingen annan nordisk författare idag förmår han ta sig an de allra största livsfrågorna.

Jón Kalman Stefánsson inledde sitt författarskap som lyriker för att sen växla över till prosan. Sommarljus. Och sen kommer natten blev hans genombrott och gav honom det stora isländska litteraturpriset 2005. Ásta är den sjätte romanen som översätts till svenska.

------ 

Vi bokcirklar om den här boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, så boken kommer att diskuteras när vi möts för vårt bokcirkelsamtal. Exempel på frågor att tala om finns här

Vill du vara med och bokcirkla hos oss, så hör av dig! Vi är 5-7 personer i gruppen, möts ca en gång per månad, alla läser samma bok som vi sedan diskuterar tillsammans. Vi träffas i bokhandeln, fikar och samtalar.  Det är väldigt givande och väldigt sympatiskt att bokcirkla - och vi gör vårt yttersta för att verkligen prata om boken och de associationer som dyker upp med anledning av den! När vi drar iväg för mycket från boken och dess teman, puttas man vänligt men bestämt tillbaka till samtalet om just boken. Det är boken som är grejen i bokhandelns samtal. Hör av dig om du vill vara med i en cirkel hos oss! 



Vi samarbetar med Sensus studieförbund
i våra arrangemang i bokhandeln!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...