fredag 14 juni 2019

Den återlämnade flickan - Donatella Di Pietrantonio


När hon var tretton fick hon tillbaka sina biologiska föräldrar. Den mamma och pappa hon känt i hela sitt liv lämnade tillbaka henne. Hon fick inte reda på varför - bara att.

Hon fick inte träffa sina andra föräldrar, dem hon alltid känt. Hon försökte, men fick inte.

Hon kom till sin familj, den med många barn och fattigdom. Så var det inte i hennes tidigare liv. Där var hon enda barnet, med föräldrar som såg henne och där det inte fanns någon ekonomiska brist. Hon förstod inte varför hon måste flytta.

Vad hände i det gamla hemmet? Varför blev hon tvungen att flytta? Varför hade hon lämnats bort, från första början? Varför hände allt detta?

Hur förstår man en sådan sak, som tonåring? Hur tänker man? Hur möter man detta och allt annat som händer i den åldern?

Berättelsen växer där kärleken vävs in. Stunder av värme är värdefullt i livet. Värme från grannar, mellan syskon och den som ändå finns från föräldrarna - ja, vilka de än må vara och med den olika värme som finns i olika tid. Var och ens förmåga att ge kärlek är förstås beroende av vilka vi har omkring oss, vilka egenskaper vi bär inom oss och under vilka livsförutsättningar vi lever eller har levt. Hur kompetenta är vi i livet och i relationen med oss själva och andra? Mellan de två systrarna spirar värmen kanske mest. De stöttar och hjälper varandra, hyser en särskild kärlek. Det är en vacker och viktig vänskap.

Hur hade det gått utan systern? Hur spelade brodern in i hennes värld? Vad betyder människors rötter? Hur förstör vi för oss själva? Vi behöver kanske också tala om våld - hur ser våldet ut i det här samhället?

Språket är ibland en smula stelt, lite stolpigt. Eller kanske är det översättningen som gör det så? Texten dansar inte med riktigt mjuka steg, men flyter ändå rätt väl över sidorna. Översättaren använder ibland en smula stela ord - eller är det författarens ord? Men ja, boken är lättläst och man vill veta hur det går. Den är lågmäld och den finns kvar i tankarna när sista sidan är läst.

Omslaget är vackert, eller hur?.

A..


Vi bokcirklar om den här boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, så frågorna kanske kommer att diskuteras när vi möts för vårt bokcirkelsamtal. Andra frågor att tala om kan finnas här. Vi har en plats ledig i denna grupp - vill du vara med och bokcirkla med oss? Vi möts ca en gång per månad, alla läser samma bok som vi sedan diskuterar tillsammans. Vi träffas i bokhandeln, fikar och samtalar.  Det är väldigt givande och väldigt sympatiskt att bokcirkla - och vi gör vårt yttersta för att verkligen prata om boken och de associationer som dyker upp med anledning av den! När vi drar iväg för mycket från boken och dess teman, puttas man vänligt men bestämt tillbaka till samtalet om just boken. Det är boken som är grejen i bokhandelns samtal!  
Vi samarbetar med Sensus studieförbund
i våra arrangemang i bokhandeln!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...