lördag 6 april 2019

Jingo - Terry Pratchett


Jingo
Terry Pratchett

En ö reser sig up ur havet och två fiskare säger att de såg den först. Fiskarna är från varsitt land och snart blir det spänt mellan de två länderna. Länderna börjar bråka om ön och ett krig närmar sig.

Vår huvudperson försöker lista ut hur i hela friden han kan försöka stoppa detta onödiga krig från att hända. Samtidigt som han försöker göra sin plikt inom hans hemlands stadsvakt. Någon vill ha krig, det är en sak som han är säker på.

Ännu en komisk fantasybok av Terry Pratchett. Denna är i samma värld som boken ”Svartkonster” av samma författare. Men man behöver inte ha läst den boken för att kunna hänga med i vad som händer i denna. Vissa gånger kan man få en sådan där ”aha” känsla, då det är någonting man känner igen. Men i största grad är detta en ensamstående bok att njuta av när man vill ha någonting att skratta åt.

Karaktärerna är väl skrivna och man får lära sig mer och mer om dem ju mer man läser. Färgstarka karaktärer som inte finns till för att sticka ut. Utan för att ge denna underliga värld mer liv. Då detta är den andra boken jag har läst av denna författare så känner jag hur världen bara växer. Den får mer historia, mer att utforska, allting blir bara mer utan att bli för mycket. Saker blir förklarade på ett sätt där det är en konversation mellan karaktärer.

Det är inte skrivet för att förklara allt till läsaren. De nämner saker då och då, så som man gör i den verkliga vardagen. Ingenting kommer ut onaturigt eller påtvingat. Detta är någonting som jag personligen gillar. Det kan vara någonting som är svårt att få till. Speciellt när det är karaktärer som är en del av världen vi som läsare är nya till. Det finns saker som karaktärerna själva behöver lära sig om deras värld dem lever i, men det dem redan vet bara refereras för oss läsare. Även om ingenting är tyligt förklarat så hänger man med.

Det finns små förklaringar längst ner på vissa av sidorna. Men även de förklaringarna är till för oss läsare så refererar de endast det som skulle passa in i världen boken beskriver. Ett smart och kreativt sätt att skriva en bok enligt mig. Författaren håller sig till sina gränser och till världen han har skapat.

Boken finns i antikvariatet - en trappa upp i bokhandeln.

/Petra





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...