onsdag 3 oktober 2018

Upplevelser i Stockholms naturUpplevelser i Stockholms natur
Platser - kartor - guider
Erik Hansson - Oliver Karlöf - Vide Ohlin
Polaris förlag

Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av Stockholms många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. Du måste bara veta var du ska leta. Med Upplevelser i Stockholmsnatur erbjuds du vägar till de platser som skänker stillhet och ro, lindrar stress och samtidigt ger dig upplevelser väl värda att minnas.

Upplevelser i Stockholms natur visar en annan sida av Stockholm, en som fortfarande många inte känner till. Nästan var du än befinner dig i Stockholmsområdet har du nära till natur och då inte bara i form av parker eller blomplanteringar. Faktum är att här finns en biologisk mångfald som skulle göra andra städer gröna av avund.

En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan ta dig till en världsunik skärgårdsmiljö med 25 000 öar, en nationalpark med trolsk urskog, över 30 anlagda våtmarker för groddjur och hjortronmyrar med gungfly, den nordligaste platsen för ekoxen. Här finns Europas största skalbagge, myllrande fågelsjöar, lodjursrevir, rinnande vatten med hoppande öring, rika svampskogar, Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker. Överallt i Stockholm finns det vilda precis runt husknuten. 

I Upplevelser i Stockholms natur visar vi upp ungefär 30 områden som är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Varje område beskrivs utifrån vad du kan få uppleva på plats och hur du får ut det mesta av besöket. Ju mer du vet om naturen, desto mer fascinerande blir den, därför har vi även inkluderat nybörjarguider till områden som fågelskådning och växter, djurspår och några av områdets häftigaste insekter, samt vilka fiskarter som går att finna nära Stockholm.

Alla dessa fantastiska platser. Alla underbara naturreservat och nationalparker. Alla fåglar, groddjur och fiskar. Alla mossor, sjöängar och skogsområden. Ja, överallt, strax intill den stora staden, har vi fantastisk natur. Även om du bor mitt i stadens larm har du en kort, kort bit till avsatta eller på annat sätt befintliga naturområden. Vi har, i och nära vår huvudstad en ofantligt vacker skärgård. Den är nära och tillgänglig för alla och envar, i egen båt - stor eller liten - eller i en turbåt som når många av öarna i skärgården. Till andra områden kan vi ta oss med bil, cykel eller per fot. Ja, det finns andra bra transportmedel också, förstås.
 
Den här boken visar vägen till mängder av platser i Stockholms närhet. Den berättar var, vad och hur. den visar guider om olika arter och den berättar om platser. Öppna och tillgängliga platser i vår ljuvligt vackra natur!

Den här boken är därtill otroligt vacker, om jag får säga så. Så fin, så fin! Missa den inte!


 A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...