onsdag 24 oktober 2018

Innan ni tog oss - Lisa Wingate

Innan ni tog oss
Lisa Wingate
2018
Lavender Lit (förlag)

Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras föräldrar tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen. Helt plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, och syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är mycket brutalare än så.

Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över information som skapar frågor i henne och hon börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

Boken är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Lisa Wingates ruskiga men samtidigt hoppfulla och vackra berättelse påminner oss om att vart ödet än för oss, glömmer vi aldrig varifrån vi en gång kom.

Oj, säger jag, som läst och förundrats över sorgens, glömskans, minnets och livets kraft. Jag tänker att det är ohyggligt viktigt att vi minns och uppdagar katastroferna i samhället, att det är en del av läkandeprocesserna. Den här boken är en sådan. En sån som uppmärksammar oss på viktiga frågor, sådant som har hänt. Sådant som inte får hända, men har hänt, och som inte får hända igen.

En viktig bok att skriva. En viktig bok att läsa. Och med minnet - vårt - om att det faktiskt har hänt.

Läs - ett stycke viktig historia, i romanens form.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...