söndag 28 oktober 2018

Maja Lunde skriver ...Maja Lunde är en norsk författare och manusförfattare. Hon är född i mitten av 70-talet och är utbildad i media och kommunikation vid Universitetet i Oslo.

Maja Lundes roman Binas historia blev en världssensation när den kom häromåret. Den har sålt rejält i t ex Sverige, Norge och Tyskland. Det var en historia som rörde sig genom tid och rum och beskrev det sköra bandet mellan bi, människa och natur - vad skulle kunna hända om världens bin till slut försvann? Det är också en roman som fascinerade läsarna med sambanden mellan berättelserna, som bara skenbart var skilda från varandra.

Många har påverkats kraftigt av läsningen. Den har skapat ny kunskap, nytt miljöengagemang och förändrar människors syn på vår värld. Det är imponerande och inspirerande att en roman kan göra en sådan skillnad.

2018 års roman Blå - av Maja Lunde - utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan, det första är året som nyligen har passerat. 2017 är nära, eller hur. 2041 likaså. Det är bara en kort tid framåt.

År 2017 var Signe nästan sjuttio år. Hon skrämdes inte av havet. Hon seglade ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.

Det andra tidsplanet i berättelsen är 2041. Här är David och Lou huvudpersoner. David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd och där vattnet inte längre räcker till alla.

Berättelserna kommer nära. Känslomässigt nära. Det är oss, vår värld, detta handlar om. Det finns risk att det blir just så här. Berättelsen känns verklig, särskilt i denna sommar där värmen låg över oss under lång tid. Värmen, torkan och vattenbristen, ja. Detta har påverkat oss. Verkligheten gör berättelsen svår, men samtidigt oerhört viktig. Vi kan inte blunda, eller hur? Har du ännu inte läst Binas historia och/eller Blå, så rekommenderas de till läsning. Låt oss gärna veta vad du tycker om böckerna.

Maja Lunde skriver också barnböcker genom serien Världens bästa gäng.

Maja Lundes bibliografi hos wikipedia visar att hon varit en skrivande person åtminstone sedan 2012;
  • 2012 – Vitser og supertriks : barnas supershow, lekebok for barn (2012)
  • 2012 – Over grensen, barnebok (2012)
  • 2014 – Battle, ungdomsroman (Battle, översättning Helena Ridelberg , Natur & kultur, 2017)
  • 2015 – Verdens kuleste gjeng 1: Sceneskrekk, barnebok (Världens bästa gäng - Scenskräck, översättning Mats Kempe, Natur & kultur, 2016)
  • 2015 – Bienes historie, roman (Binas historia, översättning Lotta Eklund, Natur & kultur, 2016)
  • 2015 – Verdens kuleste gjeng 2: Kokkekaos, barnebok (Världens bästa gäng - Kaos i köket, översättning Mats Kempe, Natur & kultur, 2017)
  • 2016 – Verdens kuleste gjeng 3: Snill, snillere, snillest, barnebok (Världens bästa gäng - Snäll, snällare, snällast, översättning Mats Kempe, Natur & kultur, 2017)
  • 2017 - Blå, roman (Blå, Natur & kultur, 2018)
A..


Sydsvenskan 2017
Svd 2018Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...