fredag 7 februari 2020

Överlevarna - röster från Förintelsen - Bernt Hermele & Cato Lein


Överlevarna - röster från Förintelsen

Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Vi är många som tänker att det är viktigt att lyssna till deras berättelser. Höra deras upplevelser och förstå det som hände, för att det inte ska hända igen. För att vi måste sätta stopp när historien upprepar sig.

Nu, just nu, ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. Just nu är en tid när fasor upprepar sig, när ordkrigen blir något annat än sunt och när resignationen mot ordbruket gör oss avtrubbade. Det är farligt.

För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen överlevare efter förintelsen. Resultatet blev en viktig och omfattande dokumentation av överlevare av Förintelsen och har publicerats i podcasten Överlevarna. I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari 2020 kom nu även boken med samma namn där Cato Leins svartvita bilder lyser klart bredvid de starka vittnesmålen och familjebilderna.

Överlevarna bygger på 95 berättelser om Förintelsen och är en bok om drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust.

När jag läser i boken tänker jag att det är så otroligt viktigt att vi lyssnar till dessa berättelser, förstår (om det är möjligt) vad som hände och funderar kring hur det kan undvikas i framtiden.

Främlingsfientlighet, rasism, hat och vrede, utanförskap, vi och dom - skapar fel känslor för våra medmänniskor. Det skapar rädsla för varandra. Mycket av detta undviks, kan undvikas, med kunskap och med samtal. Kunskap om vad som hände och samtal med människor som kommer från något annat än vi själva. Att samtala och försöka förstå den andre parten är intressant, kunskapshöjande och skapar större trygghet i samhället. Ja, mer trygghet inom oss själva också, förstås.

Överlevarna - röster från förintelsen - är en bok att läsa för dig som vill se och förstå hur människor har haft det och har det. Människor som levt i en fasansfull fasa, människor som ännu kan berätta.

Läs, bara läs. Ja, läs.

A..Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje - bokhandel Norrtälje - bokrea Norrtälje - Norrtälje bokhandel#roslagensbokhandel (instagram) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...