torsdag 6 februari 2020

Årsboken - Sven Olov Karlsson


Vi träffades i butiken för att samtala om en bok vi alla hade läst. Ja, vi bokcirklar. Det är en fröjd - ur många perspektiv.

Någon inleder med att säga att det är svårt att läsa noveller. Någon annan har inte hunnit läsa ordentligt, fara flyktigt, det har liksom inte fäst eller livet har kommit emellan. En tredje och fjärde har läst och samtalet är igång. Vi väljer novell, samtalar, upprörs, undrar, gläds. Även de som har läst lite flyktigt, lyckas rekapitulera sina minnen och deltar aktivt i samtalet. Det fylls på allteftersom. Vi ställer läsningen i relation till oss själva, undrar hur den ena kan passera en text alldeles lätt och den andra blir nästan galen. Vi möter varandra, försöker förstå - både vår läsning och dem vi samlar med. Vi dricker kaffe och äter ljuvlig tilltugg till. Det är svårt att låta bli, även om man kanske borde ibland. Man gör som man själv tycker, eller hur?

Boken var rolig att läsa, säger någon. Rolig? - säger någon annan. DN använder ord som vardaglig och trivial, vilket får någon att undrar hur det egentligen står till med vardagligheterna här i landet.

Vi talar om våld, fattigdom, hemlöshet, psykisk ohälsa, plågsamma minnen för livet och familjevåld. Vi talar om skilsmässor, lyxåk med bensinuppror och familjer som är en smula trasiga. Vi talar om terror, hur människor möts över gränser och hur rasismen växer med andras våldsamheter. Ja, kanske är det vardagligt, men nej, det vill vi (eller jag) inte känna. Jag vill inte vara luttrad, jag vill fortsätta att ifrågasätta, uppröras, säga stopp när galenskapen och vidrigheterna möter oss. Och jag vill gärna, gärna tala om saken.

Tack, ni fantastiska bokcirkelmänniskor, för alla samtal som flödar i gruppen. Bokcirkeln skapar positivt för min hälsa. Den skapar social gemenskap för fler. Ja, den skapar värme mellan människor. Det är en riktig fröjd.

A..

#årsboken #svenolovkarlsson #naturkultur
#enriktigbokhandel#dinlokalabokhandel #roslagensbokhandel
#kulturellasamtal #demokratisamtal #vimåsteprata #bokcirkeln 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...