lördag 22 juni 2024

Baumgartner. Paul Auster.


Baumgartner. Paul Auster.

Seymour Baumgartner – änkeman, författare, professor vid Princeton – upplever en morgon den ena förargliga motgången efter den andra. Han glömmer att stänga av spisen och bränner handen på äggkastrullen, han halkar i källartrappan och skadar knät. Till sist blir han sittande på en köksstol i det tomma huset och bara stirrar. Blicken faller på den eländiga kastrullen. Den leder tankarna vidare till Anna, Baumgartners älskade hustru. Första gången han såg henne var i second hand-butiken där han som ung utfattig student köpte just den där kastrullen.

Paul Austers Baumgartner blickar tillbaka på ett liv och berättar om skrivande, fantomsmärtor, kärlek och sorg
.


Jag stänger dörren om mig och öppnar boken. Jag tycker om språket, enkelheten i det. Lättheten att förstå. Jag tycker om berättelsen, enkelheten i den, det vardagsnära och lilla. Som i en kastrull, en köksstol och en eländig källartrappa. Och att det gör ont. Livet gör ont, den fysiska skadan gör ont, saknaden och kärleken gör ont. Det finns också hopp och längtan här. Ja, det finns strävan, hopp och längtan här. 


Baumgartner betraktar och tänker på vandringstrastens beteende, han undrar hur mask smakar. Min tanke njuter och går vidare till Bannerheds betraktelser om naturen (En vacker dag). De var fantastiska. Har du läst hans betraktelser?


Är känslor jämförbara?

Jag läser vidare där han talar om sin Anna,  hur hon var och hur han älskade henne. Hur plågsamt det är att vara utan. Min tanke går till en annan man, vars hustru Anna dog. Jag tänker på honom för hans fina känslor för sin hustru. Som Baumgartner. Kanske var dessa båda mäns känslor för sina Annor jämförbara. Om nu känslor någonsin kan vara jämförbara. Kanske ska jag tipsa honom om boken? 


Sorg.

Återigen skulle vi kunna tala om sorg. Hur bearbetar vi sorg, hur ser den ut för dig och för mig? Är sorg bara kommen ur död, eller finns sorg på andra sätt? Ja, sorg finns i oss, dag efter dag. Kan väckas av saker som får oss att trilla över kanten. En brant kant, ett bråddjup eller bara en liten kulle. Det kan vara olika, olika dagar. Den här veckan är jag inbäddad i sorg. Jag orkar knappt dagen, det finns ingen att tala med, ingen som har ork eller tid. Då kapslar man in sig, för att ändå livet måste fortgå. 


Jag tänker på boken Att sörja, den ska jag plocka fram igen. Tobias Skog Tietz skrev. David Ärlemalm påminde mig, gav den en stark rekommendation. När den kom häromåret och nu igen. Den är utgiven på Sjösala förlag, som ofta peppar för nya klassiker. Att sörja är inte en klassiker, men en bok om människor och sorg. Att läsa.


Fantomsmärtor.

Baumgartner resonerar kring fantomsmärtor, om att en del av honom är borta, men ändå finns kvar och gör ont. Han lever med henne, släpper henne inte. Gör det att hon inte kommer till ro, hon där, på sin plats? Han släpper, till slut. Vissa saker tar tid, eller hur? Varför?


Kärlek på ålderns höst.

Ja, hur ser människans behov av relationer ut? Och hur ser var och en på den relation vi finns i? Hur kan vi samsas, vara i den tillsammans, när vi vill så olika? 


- Jag älskar dig, vill vara och leva med dig och jag vill också vara fri, som du. Jag vill att vi är fria, men också tillsammans . 

- Jag älskar dig också, vill vara och med dig, men min önskan om tillsammans eller min bild av frihet ser inte som din. Våra bilder och tolkningar är helt olika. Kan vi låta det vara som det är nu, var för sig, tillsammans och i frihet?


Vilken skillnad gör giftermål och att leva under samma tak? Gör det olika för dig och mig eller för honom och henne? För vem spelar vad roll?


Senilitet. Glömska. Demens. Stängd gylf eller torrkokta ägg.

Han reflekterar, oroar sig, över minnet. Hur det förändras, hur man förskräcks och hur vi går vidare i tanke och handling under ålderns höst. 


Att kämpa för det goda.

Vad är att kämpa för det goda? Finns det det rätta val? Vilka val innebär att man inte behöver välja bort något, för sig eller något annat? 


Sin far. Och mor. 

Baumgartner berättar om sin far, förmågor och oförmågor. Han funderar över om han valde rätt, trots att man gör de val man gör. Man gör utifrån de liv, den fostran och förutsättningar som råder. Mod, ekonomi, familj, erbjudanden och omständigheter är olika i varje stund. Med facit i hand blir förstås valet lättare att se, men vem har det när valet görs. 


Och sin mor. Med andra förutsättningar, ett annat sinne och andra egenskaper. Han tänker på hur de är och vad som blev. 


Jag ler åt berättelsen...

...som ofta tvärkastar sig i nya riktningar lika ofta som en punkt nås. De börjar ibland i ett ämne, hittar ett nytt mitt i och strax ett annat som om vi ständigt befann oss i förvirrelse. Ja, som tankar nästan alltid går, alltså. Det gör det oftast inte i vanlig text, eftersom den går långsammare än tanken och man kan rätta sig i någon form av struktur. Jag tänker att en tanketext får nya associationer och andra bilder vilken sekund som helst. 


Och livets tillfälligheter...

..som när man träffar någon, som i förlängningen ger konsekvenser på livet. Ja, både på sitt eget och andras liv. Som om text, hans älskade Anna, trädgård, byggnationer och hälsa har med varandra att göra. Och kan göra skillnad för andra, för att de är som de är. Var för sig och tillsammans.Ja, säg du, vad som hänger ihop och vad som inte gör. Säg du, som vet. 


Livets oro kan bli självuppfyllande.

Ja, vad händer i oss när vi förälskar oss, gläds eller bara längtar? Hur bygger vi tiden och händelserna omkring oss? Kan oro bli självuppfyllande? 


Hur ser hans sista tid ut?

...  "när han kommer fram till det första huset och knackar på dörren, inleds det sista kapitlet i berättelsen om S.T Baumgartner" ...


Jag tänker kring den glädje som står framför honom, som han så länge och omsorgsfullt har planerat för. Kanske är det hans möte med Bebe och Anna som blir det största i hans nästa kapitel? Eller kanske är det hans nästa möte med Anna. Det rymmer ohyggligt mycket kärlek och längtan där. 


Läs Baumgartner, ja, läs, bara läs. 


A.. 



#baumgartner #paulauster #albertbonniersförlag #kulturtorget #bokcirkeln #roslagensbokhandel #kärlek #livet #självuppfyllandeprofetior 


Den siste teaterdirektören. Berättelsen om Benny Fredriksson. Johan Hilton.

I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.

När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.


Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.


Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.


Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.


Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter förändrade svensk teater i grunden.









torsdag 20 juni 2024

17/7-24. Ingegerd Smedensjö. I dina kvarter : om mäns våld mot kvinnor

 


Vad. 

Samtal/föreläsning om boken - I dina kvarter - om mäns våld mot kvinnor.

Vem.

Ingegerd Smedensjö.

När.

Onsdag 17 juli 2024, kl 1800-1930.

Var.

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Kostnad & föranmälan.

Kostnad/evenemangspris.
100 kr - swish för anmälan.
Swishnr 123 075 3715 (bokhandeln).
Ange ditt namn och evenemangsdatum.
Din pappersbiljett hämtas - i bokhandeln i Norrtälje.

Begränsat antal platser - anmäl dig i god tid! 

Biljettens belopp kan användas under kvällen som delbetalning vid köp av författaren/föreläsaren Ingegerd Smedensjös bok I dina kvarter.





I dina kvarter är en lättläst bok om ett svårt ämne mäns våld mot kvinnor, ett av våra största samhällsproblem. Det är en ögonöppnande bok där vi får möta våldet som män utsätter kvinnor och barn för och som pågår varje dag, dygnet runt. Boken ger svar på de frågor många av oss har.

Du som läsare bjuds in i utlämnande samtal med utsatta kvinnor, en dotter och några närstående. Deras upplevelser blandas med fakta om våldets nedbrytande processer, omgivningens betydande roll, myndigheters ansvar, listor med varningssignaler, checklistor, tips och råd. Oavsett om du själv är utsatt för våld, är orolig för någon i din närhet, möter utsatta kvinnor och barn i ditt yrke eller sitter i en beslutsfattande roll i samhället, är detta en bok du bör läsa.

Det råder en stor kunskapsbrist om mäns våld, i vår omgivning, hos våra myndigheter och våra politiker. Trots att media lyfter frågan allt mer, finns en massiv tystnadskultur i vardagen som bidrar. Priset är högt för vår tystnad, okunskap och låga prioriteringar - och det är kvinnor och barn som betalar. Det är dags att bryta den tystnadskultur som håller fördomar och okunskap vid liv och skuldbelägger våldsutsatta. Kunskap är ett första steg till förändring.

Med boken vill författaren sprida kunskap, motivera och inspirera till förändring.


Arrangör.

Mångfald Tillsammans (ideell förening)

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Bortom tjuvarnas marknad. Mika Wallander.



Tre beväpnade män förändrade allt. Mika var blott ett år gammal när hennes biologiska mamma den hon kommer att kalla sin landsmoder försvann framför hennes ögon på en stimmig gränd i Mumbai, vid den plats som heter tjuvarnas marknad. Under första delen av sitt liv drömde Mika Wallander mardrömmar om den våldsamma separationen. Vad var det egentligen som hände? Vilka spår och sår skapades? Och hur hanterar man smärtan över frågor som kanske aldrig kommer att kunna få några konkreta svar?

I Sverige lärde Mika känna sin mormor som sin bästa vän och förebild och vägen från tjuvarnas marknad i Indien till Roslagen blev kort och vägen från tjuvarnas marknad i Indien till Roslagen är kort. Den börjar och slutar i Mikas hjärta. I debutboken Bortom tjuvarnas marknad ger hon sig ut på en omvälvande resa och söker svar på främmande mark.

Mika Wallander är en av Sveriges utlandsadopterade. Hon kom till Sverige från Indien vid drygt två års ålder och växte upp i bland annat Roslagen. Där verkar hon också idag som präst och kyrkoherde. Hon har varit medförfattare i ett antal böcker på Verbum förlag och är verksam som krönikör.


Att veta varifrån man kommer

Det präglar oss, att veta varifrån vi kommer och vad som har hänt i vår barndom. Det präglar oss, sätter spår som vi ibland behöver fundera över och bearbeta. Det kan påverka vår trygghet, beroende av vilka vi är, vilka egenskaper vi fått oss tilldelade och hur vårt start i livet har sett ut. 

Att ha ett namn

Vi är vårt namn, det spelar roll. Hur är upp till oss själva att förhålla oss till; hur vi tar det och hur vi är. Det är en rättighet att ha sitt namn och att inte berövas detta. 

Att vara älskad, att vara omhändertagen, inte övergiven

Hur påverkar det oss att vara älskade eller inte, att vara omhändertagna eller övergivna? Att tvingas ifrån någon vi tyr oss till, och nästa igen? Hur påverkar en vårdnadshavares förhållningssätt barnet och dess välmående, kanske i förlängningen hens hela liv? Att se varandra är viktigt, det kan göra skillnad i en människas liv. 

Barntrafficking.

Stölder av barn, för försäljning och utnyttjande, är ett stort problem. Det förekommer t ex i Indien. Det är ett reellt problem. Hur säker kan man vara på att adoptionen gått rätt till, när underskrifter och dokument saknas eller är ofullständiga, eller personerna  och händelser inte är korrekt härledbara. 

Plikt

Att resonera kring plikt är intressant. Varför gör vi som vi gör? Vad är plikt och hur uppkommer den? Är det plikt som gör att vi vill göra något för någon annan? Är det en lättnad att inte behöva? 

Hur har adoptionerna gått till? 

Mika Wallander är adopterad från Indien och reflekterar över både sin adoption och över adoptioner generellt. Har hennes biologiska mor lämnat ett medgivande om adoptionen? Den frågan får hon inte svar på. Det finns inga dokument som bekräftar en sådan viljeyttring. Vi har sett reportage om hur att barn har kidnappats från sina föräldrar för att sedan adopteras till andra länder, t ex Sverige. Detta påverkar också barnen, deras önskan om att hitta sina biologiska föräldrar för att få en klarare bild om sitt varför, vem man är. Grunden är viktig, vår personliga grund, liksom även skälet till adoptionen. Vilka är vi om vi inte vet vår grund, vår historia?

"En natt vaknade jag av att mamma och pappa var borta. "

Hon väckte sina syskon och drog iväg ut i mörkret. Hon hittade dem, föräldrarna. Det var ingen fara. Jag tänker kring trygghet. Att bli lämnad, övergiven och hur det sätter sig i en människa. Jag tänker att den känslan sitter i kroppsminnet, kanske för alltid, och visar sig när man minst anar det. Olika för var och än, men ändå att det finns där. En rädsla att förlora den vuxna spelar roll, skapar oro. Hur kommer man över sin oro? Ja, olika för alla, förstås.

Rasism

Rasism är t ex att klassa någon som mindre värd, med utgångspunkt t ex från hudfärg. Jag, som vit kvinna, kan inte föreställa mig det obehag eller rädsla som sätter sig i kroppen när man behöver vara beredd på angrepp. Jag kan inte föreställa mig hur jag skulle, måste, utarbeta strategier för att skydda mig. Jag har förstått att det är nödvändigt. 

Jag har också förstått att den som tror sig vara ickerasist behöver reflektera över sina egna fördomar. Det finns sånt som sitter rotat i oss, som präglat oss för att vi utsatts för samhällets normer i den tid vi lever. Vilka fördomar finns i mig och hur får jag syn på dem?

Den återkommande drömmen

Mardrömmar är tufft. Ibland återkommer de i samma skepnad.  Ja, kan de försvinna om man begrundar dem, talar om dem eller drömmer klart? Hur gör man, tro? Jag läser om Mikas dröm, tänker på en annan kvinna som också berättat om sina drömmar och hur de båda har hanterat och kommit ur dem. Det är skönt att veta att det går, själv eller med hjälp. Mina egna skräckdrömmar kanske försvinner när jag överger kraven på mig själv, eller när stressen lämnar min kropp. 

Död och kärlek.

Hon talar varmt och kärleksfullt om sin mormor. Det är uppenbart att hon spelat en stor roll i hennes liv. 

"Du får dö, mormor." Jag läser om ögonblick och avsked, känner mina tårar stiga i ögonen, hulkar när mina känslor om andra människor kommer till ytan. Andras erfarenheter triggar min kropp. Jag tänker det som viktigt och mänskligt att fundera över viktiga relationer, de som påverkar och spelar roll. Det ligger tacksamhet och sorg i alltet. 

Jag älskar....

Jag älskar reflektioner om livet, vad man sörjer och gläds över. Liv och glädje, sorg och mångfald. Jag älskar kunskapen, där man letar, utforskar och upptäcker. Även det svåra. Jag älskar tystnaden och bruset, skogen och människorna. Jag hittar det här, tänker på det mångfacetterade som händer i allas våra liv. Rättvist och orättvist, hur vi uppfattar det blir olika för oss alla, kanske också olika dag för dag.

Livet..

Livet är resa, den vi företar själva, var för sig och tillsammans med andra och också den andra leder oss till, i möten, i tanke och i samtal. Eller helt i oss själva. I livet ingår också läsning som kan lära oss mer.

Tack, Mika, för att du har skrivit den här boken. 

Tack.

A..


#MikaWallander #bortomtjuvarnasmarknad #librisförlag #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  




Den siste teaterdirektören. Berättelsen om Benny Fredriksson. Johan Hilton.


Den siste teaterdirektören. 

Berättelsen om Benny Fredriksson.

Johan Hilton.


Jag läser en berättelse som gör ont i själen. Jag läser om en man, en människa som - med lust, glöd, kunskap och vilja - vill vara teaterdirektör. Och gjorde det därefter. Han ville och gjorde, åstadkom och skapade. 


Ville. Han finns inte mer. Drevet tog hans liv.


Att vara chef är något av det svåraste som finns. Det finns alltid människor som tycker och vill något annat. Ibland ska de hämnas, skada eller på annat sätt hävda sin rätt. Ibland lyckas de, ibland med sådan råge att det måste ses som ett livsavgörande felbeslut för varje person som i en eller annan form deltog i akten. Drevet är inte försumbart. Drev är människor som vill ont. De har viljan att att sätta på plats, markera, fälla, få bort eller skada. Det kan bli samma effekt med de som teg och tittade på, inte motsatte sig drevet. 


Jag slukas och förundras av berättelsen om Benny Fredriksson. Den ger mig en bild av en människa, mångfacetterad, lycklig, ångestfylld, driven och full av riktningar. En människa av kött och blod, som du och jag. 


Vi människor är perfekta, eller hur, och vi vet att vi aldrig ska kasta sten i glashus. De flesta av oss, i varje fall. 


Jag gläds åt läsningen av hans strävanden, han är som en maskros som idogt strävar vidare. Det han vill, gör han, åstadkommer. Han fostrar sig, när föräldrarna inte gör det. Han låter bli alkoholen, för att han inte vill gå i sin mors fotspår. Han vill möta Ann Sofie von Otter, ser till att det händer. Och vara teaterchef. Ja, det finns mer. Han driver sina spår, ja, hur ska man annars nå den framgång man önskar? 


Om inte drivna människor drev frågor framåt, skulle teater, konserter, litteratur och annan livsviktig kultur inte finnas. De som inte står där, högst upp i blåsten, vet inte hur det är. 


Den siste teaterdirektören, berättelsen om Benny Fredriksson, är en bok om teatermannen, den drivne, engagerade, kunnige. Han som såg till att saker blev gjorda, han som kunde, han som skapade ett fantastiskt hus och slukades av allt det magiska. Den berättar historien om Benny och hans arbetsliv. Oj, om vi kunde vara sådana! Den berättar också historien om människors avundsjuka, hämndbegär och hur man effektivt dödar andra genom drev. De offentliga avrättningarnas tid är inte över, även om de sker på andra sätt idag än på häxtiden eller inkvisitionen. 


Berättelserna varvas, om Bennys liv och om metoo, människors avsky och om Aftonbladets övergrepp. Drevet hade inte med Metoo och sexuella övergrepp att göra, man passade bara på att vinkla då. Man passade på och drev, utan möjlighet att försvara sig. Vad fanns att säga mot saker som inte var sanna i sammanhanget?


Johan Hilton har beskrivit en fantastisk människa, Benny Fredriksson stod för så mycket kraft, så mycket liv och så mycket kunskap. 


Läs boken. Den är välskriven, berättar om människors driv och teaterns förutsättningar och också om det vidriga drevet. Den berättar vad människor är kapabla till, både i livet, arbetsliv och i sin avsky. Och vad konsekvenserna kan bli av det. Läs, bara läs. 


Boken ligger på frontbordet (i soffan!) i bokhandeln. Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.


A..


#densisteteaterdirektören #bennyfredriksson #johanhilton 

 #roslagensbokhandel #Kulturtorget #Sensusstudieförbund 

#naturkultur  #läsbaraläs

tisdag 18 juni 2024

Gender queer : en ickebinär.

 


Gender queer : en ickebinär.

Maia Kobabes prisbelönta uppväxtskildring handlar om att utforska sin identitet för att senare komma ut som ickebinär och asexuell. Den uppriktiga och självutlämnande berättelsen om livet som queer har gjort Gender Queer till en kontroversiell bok i USA, där den i flera år legat överst på listan över de mest förbjudna böckerna i amerikanska skolor och bibliotek.

Den svenska utgåvan av Gender Queer innehåller även ett förord av författaren ND Stevenson och ett efterord av Maia Kobabe som placerar in boken i dagens debatt om frågor som rör kön och identitet.

Den finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje för att det är en förbjuden bok (i USA) och för att det är orimligt att förbjuda böcker om identitet. Det är orimligt att förbjuda hur människor identifierar sig, deras jag. Det är orimligt att förbjuda böcker som förklarar och berättar. 2000-talet bör vara bättre än så, än rädsla för människors identifikation av sina jag.

Håll utkik efter #bannedbooksweek med #svenskapen i #höst #oktober  


Boken kan köpas i bokhandeln nu. Tas gärna hem igen och igen.









#genderqueer #maiakobabe #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel #tecknat #ickebinär 

#förbjudenbok #bannedbooks #bannedbooksweek #Cobolt #yttrandefrihet 


#queer #gender #kön #identitet #hbtqi #självbiografi #uppväxt

måndag 17 juni 2024

Bokhandelns vänner. Rabatt under juli 2024.

Rabatt under perioden 17/6-24 - 31/7-24.

För dig som är medlem i bokhandelns vänner 2024 eller medlem i Roslagsambassadörerna 2024 ges härmed rabatt med 50 kr/bok för böcker i hyllorna med inbundna romaner och deckare som har utgivningsår 2023 och tidigare. 

Rabatten kan inte kombineras med andra erbjudanden. 

Rabatten gäller inte för beställningar, bokcirkelböcker eller böcker som på annat sätt är kopplade till aktiviteter i bokhandeln. 

Rabatten gäller inte för böcker placerade på frontbordet (soffan vid ingången), i bokhandlerskans favorithylla eller i klassikerhyllorna. 

Var vänlig säg till - att du önskar rabatten och att du är medlem - innan inslag i kassan. 

söndag 16 juni 2024

Illiberal.


 il·­liber·­al [‑a´l] adjektiv ~t ~a

• inte liberal, trång­synt
Positiv
en illiberal + substantiv
ett illiberalt + substantiv
den/det/de illiberala + substantiv

 

lördag 15 juni 2024

Offerdjuret. Henrik Fexeus.


Offerdjuret. Henrik Fexeus.


När David får ett mejl från en okänd kvinna som säger sig ha information om hans barndom vet han inte hur han ska reagera. Helst av allt vill han ignorera meddelandet och istället reda ut sina känslor för den vackra stjärnadvokaten Florence. David har dock inga minnen från sina första 12 år i livet så nyfikenheten vinner och han besvarar mejlet.

Men kvinnan som kontaktat honom försvinner plötsligt spårlöst och David blir huvudmisstänkt. Samtidigt verkar någon vara ute efter honom och alla han bryr sig om. Med Florences hjälp måste han nu ta reda på vem som ligger bakom allt och hur det är kopplat till hans egna saknade minnen. I skuggorna döljer sig en decennier gammal hemlighet och spelare som har allt att vinna på att sanningen inte avslöjas.


Offerdjuret är den första delen i serien om David Lund och Florence Tapper. I denna intensiva psykologiska spänningsroman nystas ett mysterium upp i två tidsplan där sanningen är både större och mer förödande än vad man kan tro.


Henrik Fexeus har tidigare bl a skrivit:


  • Fingertoppskänsla : en nödvändig manual i social kompetens
  • Maktspelet : sympatiska tekniker för att bestämma över allt och alla
  • Konsten att läsa tankar : hur du förstår och påverkar andra utan att de märker något.
  • När du gör som jag vill : en bok om påverkan
  • Mirage, Kult och Box - tillsammans med Camilla Läckberg.
  • Med mera - se här.




#Mementoserien #offerdjuret  #henrikfexeus #bookmarkförlag #roslagensbokhandel #platsendärsamtalförs 

Eldbarnet. Tidens hjärta. Elisabeth Berglund.



 Ja, men hur var det nu med fantasy? För vem passar den, egentligen? Ja, när jag möter människor i bokhandeln kan jag konstatera att det finns intresse för fantasy i nästan alla åldrar. Åldersmässigt verkar böcker fungera från ungdom - upp till mitt i livet för samma böcker. Alltså, åldersspannet för enskilda böcker är mycket bredare för fantasy än för t ex romaner, deckare, biografier eller böcker om historia. Fantasivärlden sprider sig i bredare åldersgrupper, som det verkar. Jag gläds över det. 

Vi har en fantasyhylla direkt till höger (överst i den röda pockethyllan) när du kommer in i butiken. Där finns fantasyböcker som platsar från 9 - 110 år. Det som inte finns i butiken tar vi såklart hem till dig. 

Eldbarnet och Tidens hjärta är del ett och två i serien om de tio världarna.  Läs mer här om de båda böckerna i serien. 



#fantasy #eldbarnet #elisabethberglund #tidenshjärta #selmapriset #possibiliaförlag  #roslagensbokhandel #ungdomsböcker #platsendärsamtalförs 

fredag 14 juni 2024

Du kommer aldrig undan. Åsa Norrby.


Det är 1990-tal. Kerstin börjar förstå att hennes förhållande med Johan är destruktivt. När hon kommer hem från BB efter att de fått barn står Johans mamma på trappan. Detta blir starten på en psykisk terror. Kerstin flyr för att skydda sin dotter, men det är då den verkliga mardrömmen börjar. För att få tillbaka makten över sitt liv tvingas Kerstin gå långt över sina egna gränser.

Du kommer aldrig undan är en psykologisk thriller med grund i verkliga händelser. Det är den första delen i en trilogi om den fiktiva orten Östermo.

Utgivningsdag 20240508. 





#dukommeraldrigundan #våldinärarelationer #åsanorrby #vistoförlag #roslagensbokhandel #kulturtorget #konflikt #kärlek #spänning #psykologiskthriller #försvinnande #utsatthet #bladvändare #familjedrama #kidnappning

Bokcirkelns grundförutsättningar


Vi....

  • sätter av 1,5 timme för samtal och bokval

  • har läst boken och talar om bokens innehåll 

  • stänger av telefonerna (avstår sms, googling, mm) 

  • prioriterar det fysiska mötet i butiken (helst inte digitala möten) 


Vi har lediga platser i en (eller flera) bokcirklar just nu.  


Hör av dig för plats, förutsättningar och deltagande. 


Du… 

  • är viktig för gruppen, påverkar dess väl

  • hämtar den bok du inte avbokat innan beställning (som görs direkt efter val) 

  • meddelar bokhandeln om du har förhinder

  • läser boken och deltar i samtalet om innehållet

  • lyssnar på de andra i rummet 


Varje person är viktig för gruppen. Du gör skillnad. 


Vi…. 

  • vill gå stärkta och energifyllda ur samtalet

  • talar om innehållet i boken 

  • avstår samtal om vårt privatliv 

  • lyssnar och lär av andra

  • respekterar varandra 

  • ger alla i gruppen plats

  • fikar och pratar tillsammans.




Välkommen till Kulturtorget,

platsen där samtal förs!






torsdag 13 juni 2024

Bibliografi Henrik Fexeus. (2024. Offerdjuret.)

 


2024. Offerdjuret
.


Bibliografi Henrik Fexeus. (Ej komplett!)
  • 2007 - Konsten att läsa tankar: Hur du förstår och påverkar andra utan att de märker något, Stockholm, Forum.
  • 2008 - När du gör som jag vill: En bok om påverkan, Stockholm, Forum.
  • 2009 - Alla får ligga: Strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan, Stockholm, Forum.
  • 2011 - Konsten att få mentala superkrafter: Bli smartare, lyckligare och hitta meningen med livet utan att anstränga dig (nästan), Stockholm, Forum. 
  • 2012 - Bli kreativ - På 1 Timme, Stockholm, Forum. 
  • 2012 - Öka din sociala kompetens - på 1 timme, Stockholm, Forum. 
  • 2013 - Maktspelet: Sympatiska tekniker för att bestämma över allt och alla, Stockholm, Forum. 
  • 2015 - Maktkampen - Ett manipulativt sällskapsspel, Stockholm.
  • 2017 - De Förlorade (Den sista illusionen, bok ett), Stockholm, Rabén & Sjögren.
  • 2017 - Fingertoppskänsla: En nödvändig manual i social kompetens, Forum.
  • 2018 - De Ihåliga (Den sista illusionen, bok två), Stockholm, Rabén & Sjögren.
  • 2019 - Konsten att läsa tankar: Omarbetad och utökad, Stockholm, Forum.
  • 2019 - RELOAD: Så blir du återhämtningssmart, Stockholm, Forum.
  • 2019 - De Första (Den sista illusionen, bok tre), Stockholm, Rabén & Sjögren.
  • 2023. Mirage. 2022. Kult och 2021. Box. Denna serie är skriven tillsammans med Camilla Läckberg.

Källa. Wikipedia och Henrik Fexeus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...