torsdag 27 juli 2023

26/7-23. Vi spelade spel.



(26/7-23). Vi spelade rollspelet Dictator of Sweden i bokhandeln. Var och en spelade en roll (diktator, medlöpare eller demokrat). Det var lite svårt, men roligt. Det var allvar och skoj. Det kräver kunskap och engagemang och det kräver att vi ser hur besluten ser ut, vem som säger vad och hur man ska tänka framåt. Man måste tänka framåt för att kunna fundera kring demokratifrågorna. Det är inte bara att skapa lugn här och nu, det är också att se vilka konsekvenser ett beslut ger för oss (alla) på längre sikt.

Vad händer om någon kräver ett extraval och tillsätter en ny statsminister, som visar sig ha tendenser åt diktatorhållet? Vad händer om regeringsmedlemmar är medlöpare och gärna ser att demokratin faller? Vad händer om jag röstar för det auktoritära beslutet istället för att rösta för det som stärker demokratin. Blir det jobbigare för makten om andra än politiken, till exempel rättsväsendet, har sista ordet i besvärliga juridiska frågor? Hur får diktatorn makten?

Det känns viktigt att inte rösta fram en medlöpare eller en diktator till en statsminister- eller regeringspost (vare sig i spelet eller i verkligheten). Det kan bara undvikas om man klurat ut vem som är vem och om man är enig (eller åtminstone i majoritet) om att just den personen inte ska röstas fram. Det kan man t ex göra genom att utröna vem hen är. Man behöver då ställa frågor om ideologi, frågor om sådant som är viktigt för en demokrat eller någon som är mer hårdför. Man behöver få hen att försäga sig eller lyssna på hur ideologin slår igenom hos den som talar (även om hen ljuger). Vilka tankar och åsikter finns inom honom/henne och hur kommer det att bli när maktens korridorer är tillgängliga?

Det är många viktiga frågor att begrunda, att vi behöver vara uppmärksamma på vad som händer på sikt och hur man säkrar att juridik är demokratisk och rättvis juridik och att den inte rasar ner i orättfärdiga diken på vägen. Det bygger på en tro på människan och rättvisa, det bygger på en tanke om allas lika värde och det bygger på att vi tar hand om samhället på bästa sätt. Vad nu det är.

Det här är frågor och strukturer som behöver diskuteras, det gäller att se vilka demokratifrågor vi måste värna och se till att ingen drar oss i en riktning där de försvinner. Om någon har sitt fokus på att ta makten - på sikt - så behöver vi fundera kring vad varje beslut gör med oss - på sikt. Det som känns ofarligt just nu - för att vi inte vet vem eller vilka som har andra ambitioner och syften än de vi tycker är lämpliga för oss - behöver vi ändå ha koll på. Vad betyder besluten och vad betyder enskilda partier och människors riktning? Ja, det är en sak i ett spel, men större allvar i vår verklighet. Om (när) vi upptäcker beslutsresonemangen i spelet, så kan vi också tänka kring hur det kan kopplas till samhällsförändringarna, där ett större allvar råder. Vi behöver konsekvenstänka mer.

Samhällsfrågor skapar många tankar, ja, både skratt och upprördhet. Jag vet inte om de är kvar i sin roll eller om de är upprörda på riktigt. Ibland fastnar skrattet i halsen när man upptäcker nyanser och ser vad beslut och händelser kan leda till. Vilka frågor behöver vi begrunda idag och vilka kan vi strunta i just nu? Det här är nyttiga samtal, viktiga frågor och begrundansvärda uppgifter. Varje detalj gör skillnad för vårt framtida väl.

Jag tackar för samtalet, spelrundan och engagemanget. Ja, låt oss fortsätta att mötas för att lyfta de viktigaste frågorna för dagen.

Nästa speldatum är den 30/8-23. Först till kvarn råder (5-8 personer kan delta). Du anmäler dig i bokhandeln.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...