Yttrandefrihet är något att tala om, verkar det som. Det skapar oro och andra känslor. Hur kan man få bränna en koran när det leder till upplopp, skador, stormning av ambassader och att vi inte kommer med i NATO? Kan det jag säger påverka andras säkerhet och Sveriges säkerhet?
Yttrandefrihet är viktigt, ja, men det är också omsorg och hänsyn. Det går åt båda håll, eller alla håll. Det är extremt onödigt att skada andra människor, men det är också extremt onödigt att överreagera för (det vi kan tycka är) detaljer.
Varje form av bokbål eller bokbränningar är vedervärdigt, tänker jag som varande en sådan som månar om ord och yttrandefrihetsfrågor. Det i sig är beklagligt, oroväckande och begränsande. Vi vill ha rätten att skriva, tänka, säga och diskutera - men, behöver vi verkligen göra det för att skada andra, vare sig det är religionsutövare, enskilda människor eller stater?
Med yttrandefrihet och demonstrationsfrihet följer ansvar. Vem bär ansvaret för upplopp, ambassadstormning, NATO-diskussionen, med mera? Är det avsändaren eller är det mottagaren? Har avsändaren ansvar för mottagarens reaktioner?
Hur viktig är yttrandefriheten? Vad är det vi skulle begränsa om den skulle begränsas?
Vad; demokratiska samtal
Ämne; yttrandefrihet
När; onsdag 5 juli 2023, kl 1600-1730
Var; Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
Kostnadsfritt!
Föranmälan till tfn 0708905731 - info@roslagensbokhandel.se - eller på plats i butiken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar