fredag 3 februari 2023

Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato. (Galago förlag)


Det låter på regeringen som att alla är överens om att NATO är det som vi behöver. Landet runt, bland medborgarna, är det inte lika tydligt. Vi hör många röster åt olika håll, även om de som är för uttrycker sig ruskigt tvärsäkert. 


Å andra sidan finns det människor som anstränger sig till det yttersta för att sänka processen, t ex genom att bränna koranen. Turkiet hänger på det spåret, de utnyttjar makten och irriterar sig över att Sverige har yttrandefrihet. De uttrycker sig som att de ska styra vad vi får säga och tycka, att det är ett villkor för den militära alliansen. Friheten i en demokrati krockar med det icke-demokratiska landets krav på kontroll. Konsekvenserna blir enorma, kanske mest för att Turkiet vänder sina krav på andras religionstolerans och yttrandefrihetsbegränsningar mot Sverige. Den svenska regeringen dansar efter Turkiets pipa. Vi undrar hur detta ska sluta. 


Motståndet i vårt land - Sverige - blir (ur något perspektiv) tacksamma över kaoset, förundras över att hjälp för deras sak kommer från oväntat håll. Den som står tyst vid sidan om, ser märkliga saker hända med små medel. Civil olydnad, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet kan onekligen påverka mer än den lilla människan tror. 


I Tecknaruppropet - moment 2022 - har 130 tecknare samlats för att illustrera sin inställning till frågan. De säger Nej till kärnvapen och de säger Nej till Nato. De säger det med svärta, med färg, med ilska och med allvar. Det säger det inte med så väldigt mycket humor, det är mer svärta och allvar här. 


Tecknaruppropet innebär en massa fler tankar än bara nej. Det är en tanke om ickevåld, om att krig och våld inte leder oss till en vänlig värld, att kärnvapen är det värsta världen har skådat och mer därtill. Det handlar om liv och framtid, istället för död och förtvivlan. Det är ett tydligt ställningstagande om att våld och vapen inte är en god väg att vandra, att jorden förtjänar oerhört mycket mer än så. Det är 130 kreatörer som har tagit ställning för en mindre våldsam värld. 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje - för ditt exemplar av boken som är ett tydligt inlägg i debatten kring Nato och kärnvapen. Är den slut, så tar vi hem den på nytt. Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs! 


Läs. Begrunda. Njut. Eller bli förbannad.


A..



#tecknaruppropet #svenskafreds #galagoförlag #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #ickevåld




Lördagspoesi mars 2023
Lördag 4/3-23 kl 1400 
Föranmälan senast 3/3-23 för dig som vill läsa.
Tema; på onsdag är det 8 mars. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...