onsdag 15 februari 2023

Blomstermat. Plocka. Odla. Laga. Njut. Peter Streijffert.


 Med ätbara blommor får du färgglada rabatter och grönsaksland. Och dessutom spännande och goda inslag i din mat. Blommor på tallriken ger lika starka festsignaler som bubbel i glasen. Så rulla ut den goda rosbladsmattan och bjud in blommorna till såväl vardag som fest. I Blomstermat tipsar Peter Streijffert om femtio favoriter bland de goda blommorna. Han beskriver vad de smakar, hur man odlar dem och hur man kan använda dem. Dessutom bjuder han på massor av klimatsmarta odlingstips.

Peter Streijffert är författaren, kocken, odlaren och föreläsaren som älskar att upptäcka smaker och se hur de bäst passar ihop. En miljökämpe som själv odlar det mesta av sin egen mat och gärna berättar om sina knep.


Författare: Peter Streijffert. 
Fotograf: Lars Hallströn. 


Friterade zucchiniblommor. Krasse, pepprigt gott. Ringblomma i te, krydda eller som ätbar dekoration. Klöver. Blåklint med Västerbottenost. Fläderglass med kanderade rosor. Med mera. Oj, vilken härlig rikedom vår natur bär.


Här talas om växter, pollinering, odling och fröer. Här finns goda recept, på varmt och kallt, färgglatt och vackert. Här finns också prat om insektshotell och blåbärsdessert. 


Det är skönt att växla mellan Klimatboken och en bok om ätbara växter. Krass fakta, ja, i båda, men på helt olika sätt. Blomstermat är färgglad och vacker, kan hjälpa mig att hitta nya färgkombinationer och smaker till vårt matbord. Den väcker också min tanke på att mycket i naturen, skog och äng, kan ätas utan att passera en livsmedelsbutik.


Vad lär vi våra barn om mat, grönska på borden och naturens tillgångar?


Blomstermat kan gärna ligga framme, för oss att återkomma till, njuta, lära och använda. Det här är fint, ja, t o m finfint.


Utgivningsdatum 1/3-23. Kom till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje och beställ ditt ex redan idag.


A..




#bluepublishing #blomstermat #PeterStreijffert 

#roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...