tisdag 14 februari 2023

Afghanerna. Åsne Seierstad.

Afghanerna. Åsne Seierstad.

Översatt av Jan Stolpe. 


Hon beskriver Afghanistan och hon beskriver tre afghaner med deras familjer. Hon beskriver familjeband, traditioner, egenskaper och krigslust. Hon beskriver viljan och längtan att vara fri och göra skillnad. Hon beskriver kvinnors situation, ja, männens också. Tre personer, med familj och släkt omkring sig som har olika krav på sig från olika håll, som försöker att anpassa sig. Som försöker överleva utifrån hur de är. 


Att vara hustru, make eller dotter i Afghanistan är något annat än här. Att vara i händerna på en regim med krav, krig och hot i sinnet är något annat än här. Var och en är dömd till sin roll, försöker göra det bästa av den. Kämpar hårt emot, men tvingas ändå in i ledet. Några har inga val, andra kan verkligen följa sin egna spår, göra val. Tiden, våldet, traditionerna, familjen och koranen är exempel på saker som styr. En mor där har annat att förhålla sig till än en mor har här hos oss. Samma lika med en far, en son eller en dotter. 


Hur skulle vi, du och jag, ha förhållit oss, förlikat oss med det som gällde där? Ja, det kan vi förstås inte se, förstå, för vi har andra friheter, andra erfarenheter och andra krav. 


Läs Afghanerna, av Åsne Seierstad. Fundera över livet som det är och blev för den som drabbas. Om det vore jag och mina döttrar? Eller grannens grabb? Ska vi bara låta det vara? 


Läs, bara läs! 


Välkommen till 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 


#afghanerna #åsneseierstad #polarisbokförlag #läsbaraläs 

översatt av #janstolpe 

#roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...