fredag 3 februari 2023

Sista ordet. Stig Fredrikson.

 


Sista ordet av Stig Fredrikson beskriver människor som älskar sitt land, men som vill ha frihet. De vill kunna tala, skriva, diskutera och reflektera. De vill kunna kritisera staten och ledarna, spänna ögonen (eller pennan) mot dem och säga; nu gör ni fel, nu är ni orättvisa, så där kan ni inte göra mot ert eget folk. 


Ja, de vill, men nej, de tilläts och tillåts inte. Landets ledning tål inte att någon kritiserar dem. De fängslas på väldigt lösa grunder och sätts i fasansfulla fängelser, vidriga läger eller spärras in på psykiatriska kliniker. Varje liten statskritik (som inte ens behöver vara statskritik) straffas mycket hårt. 


Jag förundras över människor som ändå gör en liten smula uppror, trots att de är väl bekanta med riskerna. Ickevåld och motstånd - civilkurage - är en mycket viktig del av ett samhälle. Om vi tror att det inte finns i Ryssland, så har vi uppenbart fel. Författare, poeter, konstnärer, med flera, gör motstånd. De vill utöva sin konstart, säga sin mening. 


Jag förundras över styrkan i människorna, över deras vägran att tystna och över deras vilja att bo kvar när staten kräver att de ska emigrera. Hur kan en egen stat kräva att ens invånare ska emigrera?  Hur kan en stat mörda dina egna medborgare? 


Jag förundras över en stat som är så rädd för medborgarna, även de som älskar sitt land. 


Sista ordet beskriver imponerande människor, en fasansfull stat och väldigt mycket utsatthet. 


Jag tackar Stig Fredrikson för hans bok Sista ordet, om författare, poeter och andra rättighetssträvare. Den innehåller t ex en mängd ickevåldsmanifestationer som lönas av staten med fängelse och ond bråd död, men också med krav på utvisning. Hur är det möjligt att en stat behandlar sina medborgare så? Människor, som inte ger sig, är onekligen förundrande. 


Jag rekommenderar också romanerna Röda Korset (Filipenko), Augustimänniskor (Lebedev) och Debutant (Lebedev), som rör Ryssland, Sovjetunionen, säkerhetstjänst och/eller människors möjligheter att leva sina liv i dessa regioner. 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje idag! 




DN 2/2-23. https://www.dn.se/varlden/georgiens-expresident-doende-i-fangelse-detta-sker-pa-putins-order/




#läsbaraläs 


#sistaordet #stigfredrikson #carlssonbokförlag #ickevåld   #roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagen 


#boktips #Rödakorset #Debutant #Augustimänniskor





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...