söndag 24 juli 2022

Ormen Friske - Jack Werner

Den fascinerande berättelsen om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske är idag bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget. Jack Werner riktar nu efter år av undersökningar ljuset mot en brytningstid i Sveriges historia, då femton människoöden avgjordes.

(Ovanstående är förlagets beskrivning av boken.) 





  • Historia: särskilda händelser och ämnen
  • Fartyg och båtar
  • Senare 1900-talet, 1950–1999

Ormen Friske. Jack Werner. 

Berättelsen om Ormen Friske är en berättelse om människor, Frisksportförbundet och om vikingaskeppet. Det är en berättelse om media och tiden, om prat, skvaller och fördomar. Det är en berättelse om sorg, men också om hur vi är som människor. Några av oss är rejält drivna och framåt, andra lite mer saktmodiga. Några tycker att det är besvär att andra är för drivna. Man kan inte helt styra sin personlighet, man har fått den sig tilldelad. Ja, man kan kanske fostra den en aning, men visst har man det man har tilldelats? 


Jag tänker på det varje gång man beskriver människor och företeelser, hur man är och hur andra dömer. Vad vet du eller jag om hur den andra har det? 


Visst försöker och gör vi/de alla sitt allra bästa? Eller vad tror vi om varandra? 


Ormen Friske rekommenderas för dig som vill veta mer om drivna människor, media, föreningsliv, 50-talets vikingaskepp och hur man hanterar människor omkring sig. 


Hur skiljer sig Sverige då från nu? Hur skiljer sig tid och människor då från nu?


Jack Werner har forskat rejält. Han har rotat i arkiv, protokoll, tidningsartiklar och lusläst intervjuer. Han har tänkt, hittat orden, försökt och begrundat. Det ligger ett mycket stort antal timmars forskning i den här berättelsen. Vi tackar för det historiska nedslaget och tänker på människorna med deras anhöriga som drabbades.


Vi har läst boken i bokcirkeln i bokhandeln, begrundat och fascinerats.


Rekommenderas.



#OrmenFriske #jackwerner  #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #kulturtorget #lillatorget #platsendärsamtalförs 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...