lördag 5 februari 2022

16/2-22; Orossamtal i bokhandeln


Jag tittade på ett avsnitt i serien om Lars Lerin och hans vänner, som pratar om sina beroenden. Det ledde mig vidare i tanken till våra orossamtal för närstående i bokhandeln. En närstående kan vara en anhörig eller en annan person som står en sjuk nära. I serien finns anhöriga som berättar om hur plågsamt det var och hur lite de kunde göra; hur otroligt mycket de försökte, misslyckades och försökte igen. De talade om hur svårt och hopplöst det var. En mamma poängterade det viktiga i att tala med andra om sin situation och oro, att inse att det inte var hennes fel. Att det är den beroende som är ansvarig, men också hur svårt det är att säga ifrån. Till slut gjorde hon det, det var både destruktivt och bra. Det hjälpte att prata med andra, vara öppen om situationen. Den där skuldkänslan många bär på är tung, och så onödig. Problemet är förstås att vi alla är olika, att det aldrig finns en lösning på problemen. Någon måste få prata, någon kan inte och någon törs inte. Och någon måste lyssna, stå kvar och orka lyssna. Igen och igen. Hur ska man annars komma vidare? 

Samtal är ofta förlösande, kan ge lindring och faktisk hjälp, men det beror också på vem som sitter i rummet och hur den förstår och förhåller sig.

Vi vet att det är psykisk ohälsa, en beroendesjukdom eller något annat. Vi vet att det är svårt att få hjälp, vilja eller kunna. Vi vet att det är svårt att förstå. Vi vet att det är en person som är sjuk men drar med sig andra i sorg och förtvivlan. Personen måste få hjälp, när hen vill (eller tvingas). Den närstående måste också få hjälp, inte skuld eller tystnad. Frågan är hur det görs för henne. Eller honom. Hur just de kan hitta sin hjälp. 

Snart ska vi ha ett sådant samtal igen i bokhandeln. Det är för den närstående, den som oroar sig och inte vet hur eller vad som ska göras. Den som behöver prata med andra närstående, andra med lika eller annan problematik, se hur bilden ser ut där. Kan man kan hitta lindring eller självhjälp i andras berättelser? Sist vi möttes dök erfarenheter upp hos någon som landade som en möjlighet hos andra. Det var fint. Vi är inte en egen ö, men vi måste hitta till varandra och hur vi kan tänka annorlunda.

Är du närstående till någon som är sjuk eller har en problematik i livet som skadar sig själv och andra? Behöver du prata? Välkommen till vårt samtal.

Jag ska titta mer på Lars Lerins programserie. Kanske uppstår fler tankar som vi kan fundera kring i våra samtal. Vi kan ju lära av varandra, eller hur? 

Orossamtal 16 februari 2022, kl 1700-1830.

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Föranmälan till bokhanden, ja; info 😉  roslagensbokhandel.se eller tfn 0708905731 (eller titta in i butiken för ett prat om samtalets form.)




#medberoende #psykiskohälsa #drogberoende #alkoholism #demokratiskasamtal #roslagensbokhandel #orossamtal





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...