tisdag 1 februari 2022

Ett helt nytt liv - Charlotta Kåks Röshammar


God morgon, tisdag. 

Jag tänker på boken: Ett helt nytt liv. Författaren har mött kvinnor som kommit hit, som har utforskat och gjort saker möjliga. Kvinnor från olika länder och förutsättningar. 


Jag tänker på möten med människor, vad som gör skillnad, hur vi förhåller oss, tänker och säger. Jag tänker på vad det gör när någon ser. 


Jag minns när jag för några år sedan intervjuade tre kvinnor inom fredsrörelsen. Någon var föreningskassör och de andra ledamöter i fredsföreningar. De ville medverka i föreningslivet, såg det som en fest, men var lite obekväma med att synas på förstasidan i en tidning. De var nödvändiga för gruppen, men nästan ingen såg vad de gjorde. Jag skulle vilja se att media lyfter alla dessa kvinnor som verkar bakom de stora strålkastarna. Djuplodande reportage om vad de gör, hur det kommer sig att just det de gör är viktigt och hur det påverkar andra. 


Kanske kan man göra ett sånt skrivarprojekt i bokhandeln? Det är så många som skriver, vill skriva. Kanske vill de också skriva om människor som gör. Kanske kan vi läsa den här boken i demokratiska samtal och prata om den i ett kvalitativt gott samtal om människor som gör, lyfter och försöker.


Charlotta Kåks Röshammar har skrivit om kvinnor som har kommit till Sverige, till oss. De har gjort skillnad för sig själva och andra. Skapat nya, viktiga stråk i sina liv. Och därmed också i andras. 


A..




Journalisten Charlotta Kåks Röshammar har under sommaren och våren 2021 träffat kvinnor som flytt, eller flyttat, till Dalarna. De har tagit sig igenom krig, förföljelse och uppbrott. En del har kommit för jobb eller kärlek. Gemensamt för dem alla är att de skapat en ny framtid i Sverige. Förhoppningen är att de tolv personporträtten ska inspirera dig som är ny i Sverige – och dig som är född här.



#ettheltnyttliv #konsaiförlag #CharlottaKåksRöshammar #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #kulturtorget  #kyrkligtmagasin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...