fredag 23 augusti 2019

Varför är brorsan rädd? - Kristina Murray Brodin & Bettina Johansson


Borta på stenen sitter någons brorsa och är rädd. Varför är han det? undrar Alvdis och Hamsa. Han kanske är rädd för hundar? Eller så har han tappat bort sina mammor? Kanske är han rädd för att han har retat sin kompis? Eller för att någon är sjuk?

Varför är brorsan rädd?
Text; Kristina Murray Brodin
Illustration; Bettina Johansson
(Barn 3-6 år - Olika förlag)

Här är det färgsprak, minsann. Här finns underbara och viktiga illustrationer, viktiga förstärkningar eller förtydliganden kring texterna. Här finns känslor och förståelse - både i text och i bild.

Här finns barn som förstår och försöker. De funderar, anstränger sig och försöker förklara. De hittar flera riktningar och förklaringar på ting som man kan vara rädd för, men ändå försöka. Och förstå. Man kan ju göra massa saker, även om man tycker att det är läskigt. Man kan också säga förlåt, eller förklara, när man gjort något dumt. Här finns massor av klokskap, finurligt och fint framfört - både i text och i bild. Det här är en bok att läsa tillsammans och tala med sina barn om - här finns klokskap och samtalsämnen att återvända till både två och fem gånger.

En fin berättelse om en ung kille som visar rädsla, om andra barn som funderar och hjälper, och frågan om samtycke som vi alla igen och igen behöver fundera över. Känslor tar sig verkligen olika uttryck - det kan verkligen vara olika beroende av från vems sidan vi ser på saken. Det gäller att försöka förstå.

Ja, rekommenderas!

A..
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...