fredag 16 augusti 2019

I händelse av min död - Kristina Edblom och Kerstin Weigl


En isande skildring av dödligt våld mot kvinnor i Sverige, skriven av två av landets främsta journalister på området.

Journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har i tio års tid dokumenterat vartenda fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. De samlar rättegångsprotokoll, domar, dagböcker, fotografier och brev i en rullvagn på Aftonbladets redaktion som de kallar kuvösen.

I kuvösen finns hundratals livsöden. Kim som var säker på att hon skulle mördas och gömde undan ett avskedsbrev. Amine som slutade bry sig om att täcka för blåmärkena i ansiktet och socialsekreteraren Linn som försökte hjälpa Amine att komma ur en farlig relation. Systrarna som måste hälsa på pappa i fängelse. Och elvaåriga Jonathan som önskar att det fanns en trappa till himlen så han kunde se mamma ibland.

I händelse av min död handlar om hur kvinnor dör i Sverige, men ännu mer om hur de lever. Weigl och Edblom berättar nära och känsligt om människor som har förlorat en älskad och hur samhället inte förmår höra kvinnornas rop på hjälp. Fram växer en berättelse om förlust och förtvivlan, livskraft och läkning och om samhällets syn på brotten som privata familjetragedier.

---- 

Den här boken lägger vi nu på vårt bokvalsbord för bokcirklarna i bokhandeln. Det innebär att boken höjs i uppmärksamhet, att den kanske väljs i en bokcirkel och att vi därmed också får ett samtal om den i mer än översiktlig form. Boken rör en ruskig - men högt prioriterad fråga - som vi nu tar oss i kragen att tala om och fundera över i våra samtal i närtid. Vill du vara med i detta samtal? 

När vi flyktigt talade om boken igår - i samband med vårt bokval sas; vi har alla en sådan person i vår närhet. Vi vet bara inte vem, för det döljs så ordentligt.

Vem slår i min närhet? Vem blir slagen eller terroriserad i min närhet?

Den här boken känns som väldigt viktig läsning. Håller du med om det?

A..Gårdagens (15/8) bokvalshög i bokcirkeln; 
Nådastolen, Väsen, Väderfenomen,
I händelse av min död
Osebol och Dotterns berättelse
(De hade läst Asta när de kom till mötet). Oj, så många
fantastiska böcker det finns - såklart det blir svårt att välja!

Här finns isländskt, amerikanskt, italienskt, svenskt
och kubansk/amerikanskt författarskap.


Vi samarbetar med Sensus Studieförbund
i våra arrangemang i bokhandeln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...