söndag 11 augusti 2019

Dotterns berättelse - Armando Lucas Correa


New York City, 2015: Åttioåriga Elise Duval har bott i USA sedan hon kom från Frankrike som barn, strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna plötsligt dyker upp med ett antal brev, skrivna av Elises mor på tyska under kriget, skakas hennes liv i grunden. Sakta men säkert börjar helt sekels hemligheter veckla ut sig.

Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr Nazityskland tillsammans med sina två döttrar, men när hon anländer till Haute-Vienne har hon bara en dotter kvar. Och deras frihet blir flyktig, Amanda och dottern fångas snart in och tas till ett koncentrationsläger.

Dotterns berättelse är en stark historia om kärlek, överlevnad och hopp, baserad på verkliga händelser, och beskriver ett av de mest brutala av nazisternas dåd massakern i den pittoreska franska byn Oradour-Sur-Glane.

Armando Lucas Correa är en flerfaldigt prisbelönt författare och journalist. Han föddes 1959 i Guantanamo, Kuba, men är numera bosatt i New York där han är redaktör för People en español, USA:s största spanskspråkiga tidning. 

Armando Lucas Correas berättelse om Den tyska flickan blev - häromåret - en stor internationell succé och har sålt i över 60.000 ex bara i Sverige.


----

Ja, vi läste Den tyska flickan i någon/några av våra bokcirklar under 2018 och vi har talat mycket om den i bokhandeln sedan dess. Det var en tuff, men ofantligt viktig berättelse. Den var vacker, det fanns mycket att fundera över, det fanns mycket sorg men också livskraft och hopp. En väldigt läsvärd bok! Missa inte den. Vi har den - både som pocket och inbunden - i bokhandeln vid Lilla torget i Norrtälje. Rekommenderas!  

Nu läser vi Dotterns berättelse, som också den berör världskriget, människors flykt och liv och mängder av fasansfulla händelser. Människor lever, försöker göra sitt allra bästa av det lilla som finns och tror sig fatta rätt beslut. Hur kan man veta vad som är rätt när man inte vet hur fasan ska utveckla sig? Hur ska man veta med vem man är trygg, när det kan vara så att också de kan behöva skydda sig själva - ibland på bekostnad av andra. Vad vet vi, egentligen om oss själva och om andra? Vad är vi kapabla till - både i det goda och i det onda?

Den här berättelsen rör barnen. Barn som förlorar, vinner och överlever. Barn som lever, förtränger och upplever att de lever i en lögn. Vem gjorde vad och varför? Vilka händelser avslöjar det större? Ett ögonkast? Ett förlupet ord? En rörelse? Vem skyddar och varför? Och hur och vad skapar det något större eller mindre för någon annan? Hur skyddar vi oss själva och vad gör det för någon annan? Hur förstår barnen den värld de hamnat i - och att skulden inte ligger hos dem?

"Först kommer de att föra bort de icke önskvärda. När inte en enda finns kvar i Frankrike, blir det vår tur, viskade han för sig själv."

Både Den tyska flickan och Dotterns berättelse har en koppling till andra världskriget, judar och Kuba. Båda böckerna rör fasansfulla händelser kopplade till kriget. Öden, tillfälligheter, livskraft, människors försök att överleva, fasansfullt våld, val av sida, fördrivning, flykt, skuld, koncentrationsläger och båten till Kuba (där bara någon enstaka tilläts landstiga). Böckerna är helt olika, men bär båda bilder av livsöden - där lycka och sorg flätas samman och bärs genom hela livet.

Fel? Vems är felet och vad kan vi glömma. Hur spökar minnet? Hur för vi sorgen, smärtan och glädjen över livet vidare till kommande generationer? Hur lyckas vi axla oket av minnet?

Jag grät i min läsning av Dotterns berättelse. Hur hade jag själv klarat det modern gjorde i denna berättelse? Vad hade jag gjort?

A..




Vi samarbetar med Sensus Studieförbund
i våra arrangemang i bokhandeln,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...