onsdag 14 mars 2018

Kvinna utan minne - Petter Lidbeck

Kvinna utan minne
Petter Lidbeck
2018
Piratförlaget

Jag öppnar ögonen. På min högra sida sitter en oklippt pojke med hängande axlar, till vänster två flickor i tidig skolålder. Mittemot mig har jag en fånigt leende man. 

- Allt bra? frågar han. 

Jag förstår inte. Pratar han med mig? Jag har en gaffel i min vänstra hand, en kniv i den högra. På tallriken framför mig ligger en påbörjad pannbiff, sallad och potatis. Det är som om jag satt och åt. 

Mia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. 

Problemet är att hon inte gillar resultatet. 

Petter Lidbeck har skrivit många böcker för barn och ungdom samt flera romaner för vuxna, de flesta under pseudonymen Hans Koppel.

Kvinna utan minne är en roman om vad som händer med oss när - om - vi förlorar vårt minne. Det är en berättelse om omgivningens makt att hjälpa eller stjälpa och det är en berättelse som ger oss möjligheten att begrunda hur vi själva skulle ha tänkt och agerat om vi hamnade i en motsvarande situation. Den här boken hänger kvar i mig efter läsningen. Jag funderar på relationerna, på hur vi förhåller oss till sanningen och vad som är sanningen. Ja, sanningen ser ju alltid helt olika ut beroende av från vems vinkel vi ser den. Det som skulle kunna upplevas som sant, omsorgsfullt eller klokt från en persons perspektiv kan upplevas som helt absurt och makabert ur någon annans.

Den här boken är lättläst. Den gör inga stora eller märkliga utvikningar. Den håller tråden väl, tänker jag. Den innehåller inga grova absurditeter, mer än att det är märkligt att förlora minnet utan anledning. Boken ger också anledning till eftertanke efter läsningens slut. Det sistnämnda är för mig ett viktigt plus för en bok att läsa.

Det en bok gör för mig behöver inte innebära att den gör detsamma för dig. Vi kan uppfatta den helt olika, så din upplevelse kan bli en helt annan. Jag tycker dock att jag kan rekommendera denna bok för läsning. Ja, den får plus från mitt perspektiv.

A.. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...