tisdag 20 mars 2018

Och du kom inte tillbaka av Marceline Loridan Ivens

Och du kom inte tillbaka
Marceline Loridan - Ivens
Natur & kultur
2018

Det är berättelserna som gör skillnad. Här talar Marceline Loridan Ivens med sin far. Eller skriver till, för hon kan inte längre tala med honom eftersom han inte kom tillbaka efter sin tid i lägren.

Hon berättar om sin upplevelse, om sin tid, om vad hon minns och vad hon inte minns. Hon berättar om sin mor och sin familj, sina vänner. Hon berättar för sin far som inte kom tillbaka från lägren i Auschwitz, dit de åkte tillsammans.

Hon kom tillbaka, men inte han. Han var viktig för henne. Det märks tydligt i berättelsen. Han var mycket viktig för henne, kanske så viktig att han påverkar henne i hela hennes liv. Det är fint, men gör samtidigt väldigt ont.

Boken är liten, rätt tunn, men den känns som ett viktigt vittnesmål om förintelsen. Alla de olika berättelserna vi läser väver en väv som ger oss en bild. Ju mer vi läser, desto tydligare blir bilden. Det är viktigt, tänker vi här, att vi läser, tänker och talar, så att vi inte glömmer vad som har hänt.

Och du kom inte tillbaka är en viktig del av bilden. Boken känns när jag läser den, den påverkar mina känslor, höjer min kunskap och sätter mig själv på en ny plats i världen. Det händer ju alltid när vi lär oss nytt, när vi har tagit del av andra människors upplevelser.

Den här boken kan vara en del av en bokcirkels samtal, den berättar en del om mänskligheten, om hur vi är som människor och om hur vi tänker och förtränger.

Vad stod det egentligen på lappen som Marceline fick av sin far i lägren? Varför minns hon inte detta?

Läsvärd, ja, definitivt.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...