Den tyska flickan
Armando Lucas Correa
Louise Bäckelin förlag
2017
(utgiven i pocket 2018, historisk roman, spansk amerikansk skönlitteratur, andra världskriget).
Innan allt förändrades levde unga Hannah Rosenthal ett sorglöst liv. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort, och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma.
Hannah och hennes bästa vän, Leo Martin, sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans. Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med den transatlantiska lyxångaren SS St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.
Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.
Den tyska flickan är en roman baserad på verkliga händelser. En berättelse som sträcker sig från Berlin vid tiden för andra världskrigets utbrott till Kuba på revolutionens rand, till New York efter den 11:e september, och når sin upplösning i vår tids Havanna.
Den tyska flickan valdes som bokcirkelbok hos Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje häromdagen. Det var ett val som gjorde mig glad. Bokhandlerskan har tidigare läst boken, men får därmed lov att läsa den igen eftersom den förstås måste läsas för att kunna samtalas om, hitta de nya vinklarna och tänka de andra frågorna. Hon minns boken som känslostark, viktig och läsvärd. Hon minns den som en bok som hon är glad att hon har läst och som en sådan som hon mycket gärna rekommenderar till andra.
Den tyska flickan finns just nu i pocketformat i bokhandeln. Vi tar förstås gärna hem den i inbundet format, om det passar dig bättre.
Idag (17 mars) bjuder vi på ett samtal om pest i bokhandeln. Magnus Västerbro talar om sin bok Pestens år - döden i Stockholm 1710.
A..
Tidigare recension av Den tyska flickan.
Böcker är livsnödvändigt. Njutningsfullt. Allvarligt. Och fantastiskt. Här skriver vi om böcker. Vi skriver om fantastiska, njutningsfulla, allvarliga eller humorfyllda böcker. Sådana som gör dagen till en riktigt bra dag. Från tid till annan kan det också skrivas om författare. Vad vore böcker utan de fantastiska författarna?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar