Fredag morgon, 8/11-24, kl 0900-1030.
Möte mellan hembygdsföreningar och
samtal om kulturarvsprojektet.
.
Vi möts för att tala om kulturarvsprojektet, som handlar om dokumentation, arkiv och spridning av berättelser om människor, platser och händelser i Norrtälje kommun. Vi möts också för att samtala om samverkan i hembygdsföreningarna, att mötas skapar ny kunskap om hur andra arbetar. Vi kan lära oss av det. Idag satt folk från Singö, Rö, Roslagsbro, Fasterna och sverigefinnarna i rummet. Var och en med egen kunskap, filosofi och intresse.
Det pågår dokumentationsprojekt runt om i hembygden. Sjuhundrabygden, Björkö, Singö, Rö och Vätö är exempel på föreningar som samlar material för att offentliggöra i någon form. Det finns alltså fler som gör, lär oss om förr och nu. Kulturarv är historia, men också vår samtid. Vår tid nu behöver också dokumenteras, den tillhör snart historien.
Intresseriktningarna kan vara många, men det kräver ändå att den som deltar samlar sig och gör. Den som kan hålla en föreläsning om ett ämne, kan göra det. Hos mig eller sig, som och där hen vill och kan. Den som kan fotografera, kan göra det. Den som kan skriva en artikel, kan göra det. Det finns många sätt att bidra på. Det är var och ens intresse och kompetens som kan göra skillnad.
Vi talade om avgränsningar, teman och riktningen. Det är alltid svårt, eftersom var och en har egna intresseområden. En skrift kan t ex vara områdesavgränsad eller tematisk. Om alla följer ett tema spelar det ingen roll varifrån man kommer, vilken bygd eller plats man representerar. Kanske blir det lättare då? Jag vill att vi tänker brett, var och en utifrån sig, men vi ser ändå att kvinnorna kan vara ett fungerande tema. Kvinnorna hemma eller borta, kvinnorna som blev kvar, kvinnorna som gjorde stordåd, kvinnorna som förändrade bygden, mejerskor, lärarinnor, prästfruar, ledamöter eller pigor, med mera, ja, allt vad kvinnor var. Eller är.
Kulturarvsprojektet syftar till att samla berättelserna och dela dem med andra. De kan sålunda t ex vara en artikel, bilder, samlat forskningsmaterial för någon annan att skriva om, en film, en utställning eller en teater. Det räcker inte med en idé, det krävs också samverkan, egen kraft eller att man själv gör för att det ska bli av. Projektet är långsiktigt och i den här platsens regi, men kräver ändå att var och en startar på sitt håll. Det är inte heller på något sätt i konkurrens med allt det som pågår i hembygdsföreningarna, syftet är fler ringar på vattnet, fler möten och folkbildning.
Fundera, och gör, alltså samla kunskap och skriv. Eller skapa en föreläsning, utställning eller kanske ett fotoprojekt. Eller peppa någon annan. En artikel kan vara en sida, eller kanske tre.
Berätta för mig att du/ni är på gång - och förstås gärna också med vad.
Det är en bra tid att börja nu.
Välkommen!
Anette Grinde
Tfn 0708905731, anette.grinde@ roslagensbokhandel.se
Mångfald Tillsammans (ideell förening).
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar