fredag 15 november 2024

Gloria. Elisabeth Åsbrink. Gloria Ray Karlmark.

 


Gloria. 

Elisabeth Åsbrink. Gloria Ray Karlmark.

Jag säger bara: läs den, bara läs!

Gloria Ray var fjorton år när hon stoppades av beväpnade vita soldater från att börja på Little Rocks Central High School i Arkansas. Året var 1957 och delstatens guvernör vägrade att låta henne och ytterligare åtta svarta ungdomar att ta steget in på den helvita skolan. Den dagen tog min barndom slut , säger Gloria i dag.

Gloria Ray och de andra tonåringarna i The Little Rock Nine var de första som agerade utifrån Högsta domstolens beslut från 1954 där det slogs fast att segregation av svarta och vita barn i amerikanska skolor stred mot grundlagen. Arkansas motstånd var så starkt och våldsamt att president Dwight Eisenhower tvingades sätta in beväpnade elittrupper som dagligen eskorterade de nio svarta ungdomarna till skolan.

Händelsen blev en världsnyhet och en bricka i det kalla kriget, såväl som en chockartad exponering av rasismens Amerika. De nio ungdomarna i The Little Rock Nine är numera ikoner i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.

Men priset var högt. De fick utstå trakasserier, dödshot och våld och deras föräldrar och syskon drabbades hårt, liksom de som stödde deras kamp för rättvisa. Det slutade med att Arkansas guvernör hellre stängde alla allmänna skolor och hellre än att låta afroamerikanska barn blanda sig med vita, och tusentals ungdomar påverkades av beslutet.

Gloria Ray skulle senare gifta sig med en svensk formgivare och flytta till Sverige. Gloria är berättelsen om det där året som skulle förändra hennes liv, men också om den amerikanska rasismen och slaveriet den vuxit ur, oupplösligt förenade i historien om USA.

Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta fackboksförfattare, flerfaldigt prisbelönad och översatt till runt 25 språk. Hennes senaste bok är biografin om Victoria Benedictsson Mitt stora vackra hat från 2022. Hennes augustnominerade debutbok, Smärtpunkten, om morden i Malexander och Lars Noréns pjäs Sju tre har blivit en uppmärksammad tv-serie i SVT denna vår.

Gloria Ray Karlmark har en examen i kemi och matematik och har bland annat arbetat som systemanalytiker och patentingenjör, med anställningar på IBM och Philips i Nederländerna. Hon flyttade till Sverige 1969, och har huvudsakligen varit bosatt här sedan dess. Hennes berättelse har aldrig tidigare skildrats i bokform.



Gloria. 

Elisabeth Åsbrink. 

Gloria Ray Karlmark.


Vit makt.

Hur förändrar man ett samhälle? 

Hur släpper man in de andra? 

Vad är rättvisa, vad betyder “alla människors lika värde”?

Varför är man så rädd för det okända? Människorna. De som ändå har samma behov som du och jag. Varför får inte de samma som vi?

Vad är människor kapabla till? Är människor födda onda, eller fostras de dit? 

Hur ser våra värderingar ut, hur förändras de över tid?

Vad kan vi göra för att lära oss mer om rasism, varför den finns och hur man argumenterar eller lagstiftar bort den?

Vad är rasism? Hur känns rasism hos den som blir utsatt?

Förlorade skolår, för både svarta och vita barn - för att staden, delstaten vägrade att acceptera att de svarta och vita skulle gå tillsammans.

Hur bidrar vi till att vidmakthålla de dåliga strukturerna?

Hur bryter vi dem?

Varje stor händelse kräver att det finns supportergrupper vid sidan, ljudliga och tysta, för stöttning. Varje framgång i protester kräver att det är många som ihärdigt stödjer frågan.

1957 var alldeles nyss. Hur mycket finns kvar i USA? Hos oss?

Vems är ansvaret för förändringen? 

Någon måste gå före, trots det obekväma, trots hat, trots våld. Dessa nio har gjort stor skillnad för väldigt många människor. Vem vågar, vem orkar? 

Det var fruktansvärda upplevelser för dessa barn och deras familjer. De har levt med traumat, tryckt bort det, vägrat lyfta på locket. Hur skulle vi reagera på en motsvarande press? Att leva under ett massivt hat?

Vilka egenskaper krävs för överlevnad - vid fasansfulla livsvillkor?

"Makten går inte med på eftergifter om ingen kräver det." Frederick Douglas den 3 augusti 1857. 


Det här är en fruktansvärd, men väldigt viktig berättelse. 

Jag säger bara: läs den, bara läs!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...