onsdag 27 november 2024

26/11-24. Tack, Margareta Spång, för forskning och berättelser om Maria Winqvist!.


Kulturarvsprojektet är vackert. Det handlar om att samla berättelser om människor, händelser, platser och vår tid. Det handlar om att skapa bilder, berätta och dokumentera vår historia. 

Under tisdagskvällen (26/11-24) möttes vi i bokhandeln. Margareta Spång berättade om en av Norrtäljes historiska kvinnor: Maria Winqvist. Hon dog 1914 men var dessförinnan aktiv i Emmausrörelsen och var en stark kraft för föreningens verksamhet för kvinnor i Norrtälje. 

Margareta Spång har (tillsammans med Osa Albinson) forskat om rösträttskvinnorna i Norrtälje. Hon hittade då Maria Winqvist som en person i tiden, mer än som politiskt aktiv. Det finns protokoll, tidningsartiklar och (få) bilder att begrunda, t ex på Norrtälje stadsarkiv. Maria Winqvist fick ett fint eftermäle (minnestexter). Hennes grav finns på Norrtäljes begravningsplats, med en unik gravsten. Om en person kommer från Stockholm kan forskning ske i de stora tidningarna, t ex DN, eller hos Riksmuseet, Stockholms stadsarkiv, mm. En hel del material har digitaliserats för läsning på skärm, men inte allt. Det finns ibland fysiska bilder och texter att försiktigt betrakta. 

Vi talar om vikten av att spara protokoll, skriva texter och dokumentera för framtida läsare. Vi behöver tillgängliggöra berättelserna på olika sätt, t ex i artiklar i dagspress eller hembygdsföreningarnas bokproduktion, t ex Sjuhundrabygdens och Sjöfartsminnesföreningens årsvisa utgivning. 

Ett protokoll kan läsas om 100 år. Det är meningsfullt om det är skrivet så att vi förstår vad det berättar. Vi kan klura över händelser och människor, vi kan berätta om hur tiden såg ut för en person eller en förening, om någon har tagit sig tid att dela fragmenten. Om protokollen och verksamhetsberättelserna bara är sparsmakade missar vi historieperspektiven. Vad vill vi berätta för framtida forskare? Det är vi som gör framtidens forskning möjlig, genom att samla text, bild, film, protokoll, verksamhetsberättelser, tyger, räkenskaper, utrustning, mm.


Margareta Spång berättar att Norrtälje stadsarkiv är en guldgruva. Det tar tid och tålamod, men är en plats att fördjupa sig i Norrtäljes historiska skeenden. Bibliotekets Roslagsrum har också en hel del information som hjälper oss att hitta i historien. 

En studiecirkel har samlat material om en företeelse, t ex kvinnor, barn, en förenings existens eller yrken. De gör en utställning, visar den och talar om den. De har lärt sig och delat med andra. Sen packas den ner i en låda som stängs. Här missar vi möjligheten att sprida kunskapen till fler. Vi behöver hitta några som skriver om det som har hittats och publicera i tidningar, böcker och skrifter som gör texten tillgänglig över tid. Syftet är att berätta om människor, plats, händelser och tid - vår samtid är strax historia. Den kommer att förundra om 100 år när kommande generationer vill betrakta hur det var att leva här. 

Tack, Margareta Spång, för forskning och berättelser. Tack, ni åhörare och kulturintresserade som bänkade er i bokhandelns vardagsrum (1700-tal) där historiens vingslag andas i rummet. 


Vid pennan,

Anette Grinde 



Norrtelje tidning 2022:

https://www.norrteljetidning.se/artikel/pa-1900-talet-tog-kvinnorna-plats-i-norrtaljes-stadsliv/


Norrtelje tidning 2008:

https://www.norrteljetidning.se/artikel/en-epok-ar-over/


Norrtelje tidning 2024:

https://www.norrteljetidning.se/2024-09-24/roda-villan-mellan-hoghusen-saljs-behover-mycket-tid-och-karlek/




Sänd till:

27/11-24. Unt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...