onsdag 30 maj 2018

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye

Innan snön faller
Helena Kubicek Boye
Bokfabriken
2018

Innan snön faller är en spänningsroman som utforskar gränsen mellan det normala och vansinnet. Var gränserna går, i olika tid, och hur behandlingsmetoderna ändras över tid tål att begrundas. Det som var normalt i en tid är inte normalt i en annan. Hur lång tid tar det innan metoderna och förhållningssätten ändras?

Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.

Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?

Ja, vem kan hon lita på och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som pågår bakom kulisserna på Säters psykiatriska klinik? En hel del av frågetecknen rätas ut i boken, men några frågor kvarstår. De tål att funderas över. Helena Kubicek Boyes bok är intressant och spännande samtidigt som flera av frågeställningarna är skrämmande. Hur står det till i den psykiatriska vården, egentligen?

Romanen är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut. Jag tycker om den. Den får mig att vilja läsa vidare, se hur det går med karaktärerna och vem som driver vilken fråga. Frågan om vem man kan lita på är väl kanske en fråga du alltid kan ställa dig - kanske kan du inte ens, i alla lägen, lita på dig själv.

Nåväl.
Jag tyckte om boken. Läsvärd. Rekommenderas.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...