lördag 25 augusti 2018

Själarnas ö av Johanna Holmström

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Johanna%20Holmstr%C3%B6m

Själarnas ö
Johanna Holmström
2017
Norstedts förlag

Jag läser Själarnas ö, av Johanna Holmström. Romanen handlar om kvinnor i mentalvården sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Den handlar om Kristina, Elli, Sigrid, Karin och Martha. Ja, den handlar om många fler, som t ex pastorn, läkaren, maken, barnen, föräldrarna, syskonen, pojkvännen och medpatienterna.

Själarnas ö handlar om livet som det tedde sig för några människor under en tidsepok för mer än 100 år sedan. Johanna Holmström har grävt i register, läst (minst) en avhandling och forskat i arkivens gömmor för att kunna skriva denna roman om människor som utsatts särskilt för livets svårigheter i en tid som nästan lika gärna kunnat vara vår. Det har präglat hela deras liv. Det har också präglat andras.

Själarnas ö är långt ifrån en feel-good-bok, men den känns bra att läsa. Den rör historiskt viktiga frågor, sådana som skapar tankar och sänder bilder till och frågor om dagens vård. Hur görs det idag? Hur spärrar vi in och bemöter människor idag? Alla de/vi som på ett eller annat sätt sätter sig till doms över andra människor, bedömer dem och sätter en stämpel på någon. En stämpel som aldrig någonsin går att tvätta bort - vare sig inom denne någon eller i registren där de noteras med styrkan av tidens regler och insikter - hur tas människor om hand i vår tid och hur präglar det de människor som finns där. De som berörs. Ja, de som berörs på ett eller annat sätt.

Boken för tankar till då och nu, där isolering, medicinering, operation & tvångssterilisering, vård som kan ifrågasättas om det var vård, omöjlighet att kunna kommunicera med andra, inlåsning, längtan, frånvaro av mänskliga möten och samtal, mänsklighet, kärlek, ensamhet och mycket annat finns med i tankespåren.

Den mänskliga naturen och de mänskliga relationerna är uppenbart ett svårt kapitel. De liv vi får är så ofantligt mycket präglade av våra inre förutsättningar och vår omgivnings hjälp och förståelse. Ja, av allt det vi möter och klara att hantera. Eller inte klarar att hantera. Och allt detta är en produkt av den tid som människorna lever i, just där och just då. I Själarnas ö ser vi exempel på detta.

Karin. Elli. Kristina. Sigrid. De bär alla levnadsöden av en särskild sort. Olika -.med sorg, vånda och glädje. Jag gråter när jag läser slutet. Tårarna rinner över kinderna. Så fint. Så sorgligt. Så hemskt. Så ihärdigt. Så kärleksfullt. Så vackert. Så fantastiskt. Ja, det finns människor som gör skillnad. Inte alla, men några gör det särskilt. Ibland är det svårt att nå dit. Men, så fantastiskt när det lyckas ske. I det lilla. I det stora. För någon annan.

Ja, detta är en bok att läsa för alla er som gillar historiska romaner, där man i romanens form också får med sig ett stycke viktig historia. Tack, Johanna Holmström, för all tid och allt intresse du har lagt i dessa ord.

Ja, tack, Johanna. Skriv gärna mer. Jag vill gärna läsa mer av dig.

Själarnas ö rekommenderas till läsning!

A..Svd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...