Geniet från Bresslau - Lena Einhorn. Var han ett geni? Eller bara en osedvanligt ambitiös ung man, med ett faderskomplex och en ofördelaktig härkomst i bagaget? Och hon? Så blyg, så försynt. Vad drev henne att bli den första kvinnan att doktorera i kemi i sitt land? Fast en sak var ändå uppenbar: De var som skapta för varandra Eller?
Fritz Haber. Clara Immerwahr. Två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer det kejserliga Tyskland.
Han var nära vän till Albert Einstein och hela tiden nära att lösa gåtan om hur man skulle kunna lösa jordens försörjningsproblem.
Hon var uppvuxen i en varm, välbärgad och stöttande familj, som bistod henne i alla hennes extraordinära strävanden. Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att den mest framgångsrika av nationer var en bomb som väntade på att brisera. Om det inte vore för att en ung judisk man, som älskade sitt land, och som inbjöds att leda "kejsarens akademiska gardesregemente", inte kunde välja rätt mellan stor vetenskap och blind patriotism.
Lena Einhorn har i "Geniet från Breslau" skrivit en fascinerande och gripande historia om ett turbulent äktenskap under de årtionden då mänskligheten gick från löftesrika framtidsutsikter till det ödersdigra första världskriget.
Blå - Maja Lunde - en roman som är mycket relevant för denna sommar. Maja Lunde har också skrivit Binas historia. Värme, vatten och torka står på agendan i Blå. Detta rör våra barn och våra barnbarn. Den är skrämmande nära och högst relevant. (Relationer, miljö, värme, torka, vatten, flyktingsituationer, Europa).
Dödskaravanen - Mats Erasmie - föreläsning i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje den 25 augusti 2018 om Dödskaravanen. Vill du läsa boken innan eller efter föreläsningen?(Om svenskarna som flydde till Brasilien för mer än 100 år sedan)
Alla floder flyter mot havet - Dorit Rabinyan - en roman om kärlek mellan människor som befinner sig i ett sammanhang som gör kärleken omöjlig. Varför är den omöjlig, egentligen? Måste den vara omöjlig? (Israel/Palestina).
Folkets skönhet - Merete Pryds Helle. 1930-tal. Marie växer upp på en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden. Barnen är många, pengarna är få och vardagen våldsam. Andra världskriget ändrar allt i tillvaron, de fattiga blir ännu fattigare, men för Marie kommer förändringen med Otto, en ung elektriker som drömmer om storstaden och det moderna livet. Men vilket pris betalar Marie för sin klassresa? Merete Pryds Helles episka släktkrönika har vunnit flera stora priser i Danmark och legat på bästsäljarlistan i över ett år. Folkets skönhet fångar 1900-talets moderna kvinnoöden på ett oförglömligt vis och talar till alla som älskar Kristina Sandbergs och Elena Ferrantes romaner.
Själarnas ö - Johanna Holmström. År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet. Fyrtio år senare är den femtonåriga Ellinor indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa. Johanna Holmströms roman bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar